Kabuklu yemişlerle gelen sağlık

Kabuklu yemişlerin mevsimi geldi. Bu yılın başlarında, bilim adamları düzenli olarak kabuklu yemiş tüketenlerin kolesterolünün daha düşük olduğunu belirlediler. Ancak kabuklu yemişlerin faydası bununla bitmiyor.

Kabuklu yemişlerin mevsimi geldi. Bu yılın başlarında, bilim adamları düzenli olarak kabuklu yemiş tüketenlerin kolesterolünün daha düşük olduğunu belirlediler. Ancak kabuklu yemişlerin faydası bununla bitmiyor.

The Telegraph'ta yer alan habere göre, California'daki Loma Linda Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, kalorisi yüksek olmasına rağmen (2 avuç dolusu ceviz 650 kalori içeriyor) kabuklu yemişler, özellikle E vitamini, folik asit, magnezyum, bakır, arjinin aminoasiti bakımından oldukça zengin olduğunu belirlediler. Bu maddelerin her biri kalp hastalığının önlenmesinde rol oynuyor. Ayrıca, kabuklu yemişler kolesterol emilimini azaltan, margarinlereilave edilen bitki sterolleri içeriyor.

Kabuklu yemişlerin her türünün benzersiz yararı var. İşte çeşitli hastalıklara karşı kabuklu yemişlerin yararları:

Yüksek kolesterol: Badem, Macadamia fındığı ve Güney Amerika cevizi (pekan) yiyin. Kolesterol kalp krizinde ve felçte anahtar rol oynuyor. İki tür kolesterol var. İyi ve kötü kolesterol. Vücutta çok fazla kötü kolesterol damarlarda zorlanmaya yol açar. Araştırmada tüm kabuklu yemişlerin kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olduğu belirlenirken, faydanın badem, macamadia fındığı ve Güney Amerika cevizinde daha kesin olduğu kaydedildi. Bademin özellikle kötü kolesterol üzerinde pozitif etkisi var. Kanada'da 2002 yılında yapılan çalışma ile günde 74 gram badem yemenin kötü kolesterolü yüzde 9,4 oranında düşürdüğü belirlendi.

Yaşlanma belirtileri: Fındık tüketin.

Cilt hücrelerinin yenilenmesi ve onarımı için fındık çok iyidir. E vitamini ve esaslı yağ asitleriyle dolu olan fındık, kırışıklıkları önleyerek hücreleri derinin altında sağlıklı olarak tutar. Uzmanlar, fındığı bisküvi veya çikolatanın yerine sağlıklı bir alternatif olarak öneriyorlar. Haftada 4-5 kez 8 tane fındığın yeterli olduğu kaydedildi.

Tip 2 şeker hastalığı: Yer fıstığı yiyin.

Yer fıstığı yemek vücudu şeker hastalığına, diğer metabolik sendromlara ve özellikle safra taşlarına karşı koruyor. Toronto Üniversitesi'nde yapılan çalışmalarda, etkinin kandaki sayısız yağ hücresindeki faydalı değişikliklere bağlı olabileceği belirtildi. Günde yaklaşık bir tatlı kaşığı (30 gram) yenmesi öneriliyor.

Hafıza kaybı: Ceviz ve badem tüketin

Günde yaklaşık 45 gram ceviz, yaşa bağlı hafıza kaybının önlenmesine yardım edebilir. Boston'daki Tufts Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, kabuklu yemişlerde antioksidanlar gibi görev yapan polifenollerin yanında yüksek seviyedeki alfa-linolenik asit bulunduğunu açıkladılar. Bunların da beyindeki yolakların içindeki hasara yol açan belirtileri önlediği belirtildi.

Akciğer kanseri: Antep fıstığı yiyin.

Antep fıstığında bulunan E vitamini şekli olan gama tokoferol, akciğer kanseri riskini düşürmeye yardım edebiliyor. Texas Üniversitesi Epidemiyoloji Bölümü'nde görevli araştırmacılar her gün Antep fıstığı yemenin akciğer ve diğer kanserler için yararı olabileceğini açıkladılar.

Kilo kontrolü: Badem tüketin.

Purdue Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, badem yemenin gerçekten kilo vermenize yardım edebileceğini açıkladılar. Araştırmada, 10 hafta boyunca günde 56 gram badem yemenin hiç kilo aldırmadığı belirlendi. Araştırmacılar, bunun kabuklu yemişin tokluk etkisine bağlı olabileceğine inandıklarını söylediler.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI