Kadında İdrar Kaçırmaya Çözüm

Mesaneye yama yöntemiyle bu sorun yüzde 90'lara varan ölçüde çözülüyor. Yama yöntemi "rahim sarkması" da tedavi ediliyor.

Kadınların yaşamını kabusa çeviren idrar kaçırma, rahim sarkması ya da pelvik ağrılar gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan yeni cerrahi yöntemler yüz güldürüyor.
Antalya’da düzenlenen Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde tanıtılan bu yöntemler ameliyat ve hastanın iyileşme süresini kısaltıyor.

Yamayla İdrar Kaçırmaya Son
İdrar kaçırma, orta yaş ve üstü kadınlarda görülme sıklığı yüzde 17’lere varan bir rahatsızlık. İdrar kaçırma öksürme, hapşurma ya da koşma sırasında yaşanıyor. Bu rahatsızlık ölümcül değil, ama yaşam kalitesini ve hastanın moralini bozuyor.

İdrar kaçırma derdinden kurtulmanın basit bir cerrahi yöntemi var. Bu yöntemle ilgili bilgi veren Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, "Küçük yamalar kullanılıyor artık. Karın açılmadan vajinal yoldan yapılan 15-20 dakikalık bir ameliyatla idrar kaçırma büyük ölçüde önlenebiliyor. Her yaş grubunda yapılabilir" diye konuştu.

Rahim Sarkmasına da "Yama"lı Çözüm
Kadın hastalıklarında bir başka "yama" yöntemi de "rahim sarkması"na deva olabiliyor. Doğum yapma ya da menopoz sonrası rahim sarkması görülme olasılığı yüzde 40’lara varıyor.

Yama yönteminde, doğal doku yerine vücutla uyumlu sentetik maddeler kullanılıyor.

Prof. Dr. İsmail Mete İtil, bu konudaki tedaviyle ilgili şunları söyledi:
"Yamalar bu bölgeye yerleştirildiği zaman hem sarkmalar önlenmiş oluyor, hem de bunu tekrarı önlenmiş oluyor. Bunu avantajları var, ameliyat süresi kısa, kansız bir ameliyat, daha az kanamalı bir ameliyat. Hızlı iyileşme sağlanıyor."

Pelvik Ağrılara da Yeni Çözüm
Kadınlarda yaşam kalitesini düşüren bir başka rahatsızlık da kronik pelvik ağrıları. Göbekaltı bölgesinde yaşanan bu ağrıların 18-50 yaş arasında görülme sıklığı yüzde 25’e varıyor.

Hastaların yarısını ağrı kesici kullanmaya mahkum eden bu rahatsızlık için de yeni bir crerrahi yöntem öneriliyor.

Bu yöntemle ilgili bilgi veren Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, "Laproskopik ya da açık ameliyatla yapılabilir. Rahime giden siniler yakılır, bloke edilir ya da kesilirse o zaman bu ağrıların büyük çoğunluğu engllenmiş oluyor" dedi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI