Kafein cilt kanserini önlüyor

ABD'li bilim adamları, kafein içeren güneş kreminin cilt kanserini yavaşlatabileceğini ve güneşli günlerde cilde kafein uygulamanın bir tür cilt kanserine karşı koruyucu olabileceğini belirtiyor.

Araştırmalar, kafein içeren güneş kreminin cilt kanserini yavaşlatabileceğini ve güneşli günlerde cilde kafein uygulamanın bir tür cilt kanserine karşı koruyucu olabileceğini gösterdi.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmada, cilde kafein uygulamanın tümör oluşumunu engellediği ve tümürlerin sayılarının azalmasını sağladığı bulundu.

Bilim adamları fareler üzerinde yaptıkları araştırmada, farelerin genleri değiştirerek, ultraviyole ışınların DNA'ya zarar vermesinde önemli rol oynayan ATR proteinini üretmemelerini sağladı.

Öte yandan, bir plajda cilde kafein uygulamanın laboratuarda genetiği değiştirilmiş farelere kafein uygulamayla aynı şey olmadığına dikkat çekilerek, insanlar için kafeinin koruyucu etkisini gösteren çalışmalara ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Uzmanlar, bu yolla kafein kullanmanın diğer kanser türlerinde ters etki gösterebileceği uyarısını da yaptı.

Londra Üniversitesi'nden hücre biyologu Profesör Bennett, ilk olarak bu kafeinin tehlikeli bir cilt kanseri türü olan melanoma başta olmak üzere başka kanserler üzerinde olumsuz bir etkisinin kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Kafein losyonu bir ölçüde bronzlaşmayı sağlayabilir. Çünkü bu molekül grubu pigmentasyon hücrelerini daha çok pigmentasyon üretmeye teşvik ediyor" dedi.

Manşetler