Kalp çarpıntısını dikkate alın

Bireyler günlük yaşam içerisinde kimi zaman kalp çarpıntısı hissedilebilirler. Uykusuzluk, stres, kafein içeren içecekler kalp çarpıntısına neden olabilirken, sebebi daha ciddi bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir.

Bireyler günlük yaşam içerisinde kimi zaman kalp çarpıntısı hissedilebilirler. Uykusuzluk, stres, kafein içeren içecekler kalp çarpıntısına neden olabilirken, sebebi daha ciddi bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir. Çarpıntıda özellikle kişinin çarpıntı ile ne hissettiği, ne zaman başlayıp bittiği, ek şikâyeti olup olmadığı, başka hastalıkları ve kullandığı ilaçların dikkate alınması gerektiğini belirten Özel Medline Konya Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mete Alpaslan, kişileri bilgilendiriyor.

Kalp çarpıntılarının; egzersiz, stres, korku, endişe, kafein, nikotin, alkol, bazı ilaçlar,

tiroid bezinin normalden fazla çalışması, kansızlık, kandaki oksijenin düşmesi

astım, hipertansiyon ve panik atak gibi bazı başka nedenleri de vardır. Ancak kalp rahatsızlıklarının da en önemli nedenleri arasında yer alan kalp çarpması, uzman bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Bu belirtilere dikkat:

Çarpıntılara bazen baş dönmesi, göz kararması, hafif terleme, cilt renginin solması, göğüs ağrısı ve sıkışması bile eşlik edebilir. Bu belirtiler; kalbinizin geçici bir süre bedeninizin ihtiyacı olan kanı dokulara pompalayamadığına işaret eder. Bu da kalp krizi geçirebileceğinizin habercisi olabilir. Bu nedenle bu tür bir çarpıntı sorunu ile karşılaşıldığında beklememeli ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Kalp krizi belirtilerinin kadınlarda farklılık gösterebileceğini belirten Özel Medline Konya Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mete Alpaslan, kadınlara uyarılarda bulunuyor: “ Kalp krizinin en önemli belirtisi kalp çarpıntısı olduğu için kadınlar genellikle midelerinde oluşan ağrıları önemezler. Oysa kadınlarda görülen kalp krizleri semptonlarının başında aşırı derecede mide yanması şikâyeti yer alır. Eğer mide yanması şikâyetinin kalp ve damarlarla bağlantısı olmadığı düşünülerek; sadece yanmayı önleyici basit bir ilaç verilirse, hastanın hayatı riske girmiş olur. Bu nedenle vücutta meydana gelen ağrılar basite indirgenmeden bir doktor kontrolünden geçmek gerekir. Bu nedenle yılda bir kez yapılacak check-up’lar kişilerin genel sağlık durumları için oldukça önemlidir.” dedi.

Check-up nasıl yapılır?

Check-up için sadece bir kaç saat ayırmak yeterlidir. Alınan kan örnekleri incelenerek belirli test ve tetkikler sonrasında yapılan muayenelerle sonuçlar değerlendirilir. Check-up sonrası yapılacak değerlendirme ile eğer gerekiyorsa uygun tedavilere başlanır. Günümüzde özellikle birçok kişi yüksek kolesterol değerlerine sahiptir. Ancak çoğu zaman belirti vermeyen kolesterol rahatsızlığı, ilerleyen dönemlerde ciddi kalp rahatsızlıklarına neden olabilir. Basit bir kan testi ise kolesterol seviyesini belirleyerek kişilerin sağlıklarını korumalarına yardımcı olur.
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI