Kalp kapağına bürokrasi engeli

Mitral kapak yetmezliği tedavisi için uygulanacak yönteme onay çıktı. Mehmet Akif Ersoy Hastanesi hazır ancak SGK ödeme kapsamına almadı, yüzlerce hasta mağdur

Bir dönem uzun ve çileli kuyruklarıyla adından söz ettiren eğitim ve araştırma hastaneleri artık Avrupa'da hastalara uygulanan yeni tedavi yöntemlerini ülkemizdeki hastalara da uygulamak için yarışıyor. Sağlıkta kaliteli hizmeti sunmaya çalışan eğitim ve araştırma hastanelerinde branş hastaneleri de sundukları hizmet kalitesiyle sadece özel hastanelerle değil Avrupa'daki tanınmış hastanelerle yarışıyor. Halkalı'da hizmet veren Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi de bu hastanelerden biri. Şimdilerde mitral kapak yetmezliği çeken ve ani ölüm riski yaşayan hastalara Avrupa'da uygulanan MitraClip yani mandallama yöntemini Türkiye'de özellikle nefes almakta zorlanan hastaların, nefesini düzeltip, hareketlerini rahatlatmak ve uzun vadede kalbin bozulmasını önleyebilecek bir tedavi şekli olarak sunmaya hazırlanıyor.

SGK'DAN ONAY BEKLENİYOR
Sağlık Bakanlığı, MitraClip yönteminin ilk olarak Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulanması için onay verdi. Fakat Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hayati tehlikesi olan hastalarda umut vadeden yöntemi hâlâ ödeme kapsamına almayınca tedavi uygulanmaya başlamadı. Yani yüzlerce hasta ölümle yaşam arasında bürokrasi engeline takıldı. Sadece bir özel hastanede uygulanan tedavi yönteminin fiyatı ön tetkiklerle birlikte yaklaşık 60 bin lirayı buluyor. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, ülkemizdeki kardiyolog ve kalp cerrahlarının Avrupa'daki doktorlarla yarışacak düzeyde olduklarına dikkat çekerek, "Avrupa'da uygulanan yeni yöntemler ülkemizde de rahatlıkla uygulanabilir. Biz, bunların alt yapılarını oluşturduk. Fakat hala SGK'dan onay çıkmadı" dedi.

ÖLÜMLE-YAŞAM ARASINDAKİ ÇİZGİDE YÜZLERCE HASTA VAR
Mitral kapak , kalbin temiz kan tarafında üst ve alt odacık arasındaki kapakçık. Bu kapak, kalbe akciğerden temiz kan gelirken açılıyor ve kanın kalbe dolmasını sağlıyor. Kalp kasılıp kanı vücuda atarken de, kapanıyor ve kapanması ile kanın vücuda yönlenmesine yardımcı oluyor. MitraClip yöntemi yani mandallama yöntemi mitral yetersizlik olan hastalarda, zamanla yetersizliğin yani kaçak oranının şiddetli hale gelmesini takiben uygulanıyor. Ciddi derecede nefes darlığı yakınması ve kalpte büyüme ortaya çıkarıyor. Şiddetli kapak kaçağı sonrası kalp büyümesi, kalp yetmezliği ve ritim bozuklukları en sık rastlanan sorunlar arasında. Avrupa'da artık mitral yetmezlik tedavisi kapak onarımı ile mümkün oluyor. Eğer SGK, Sağlık Bakanlığı'nın onay verdiği tedaviyi kapsama alırsa, yüzlerce hasta sağlığına kavuşacak. Başhekim İhsan Bakır da "Biz hazırız" diyor.
 

GÜL KİREKLO

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI