Kanser hastaları 'son umut ABD' için bakanlığa başvurdu

Kanser hastalığının son evresini yaşayan 100 civarında Türk hasta, son umut olarak gördükleri ABD'deki Ulusal Kanser Enstititüsü'nde (National Canser Instititutes-NCI) tedavi olmak için başvuru yaptı.

AKŞAM'ın duyurduğu haberden sonra terminal safhadaki kanser hastaları için bir umut haline gelen enstitüye nasıl gidebileceklerini araştıran hasta ve yakınları, hem Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı, hem de konuyu gündeme taşıyan eski Sağlık Bakanı MHP'li Osman Durmuş'la temasa geçtiler.

Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Türkiye'de de klinik çalışmaların olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

'Bize başvuranları kendi doktorlarına yönlendiriyoruz. Doktorları hastalıkları ile ilgili hangi projelerin yürütüldüğünü anlatıp uygun olduğunu düşünürse hastaları yönlendirebilir. ABD'deki enstitü ile ilgili haber olumlu oldu. Biz bu klinik çalışmalarda insanların kobay olarak kullanıldıklarının düşünülmesini doğru bulmuyoruz. Bunu çok doğal bir klinik çalışması olarak görüyoruz. Bu yüzden bu konunun tartışılması bizim açımızdan olumlu oldu. Türkiye'de de benzeri klinik çalışmalar yürütülüyor.'

Prof. Tuncer, ABD'deki enstitü için başvuru sayısının 100'ü aşkın olduğunu ancak yılda 150 bin kanser hastasının görüldüğü Türkiye için bu rakamın çok fazla olmadığını da belirtti.

Osman Durmuş da şöyle konuştu:

'Mevcut merkezler yeterli değil. Türkiye'de bir an önce ABD'deki gibi Ulusal Kanser Araştırma Merkezi kurulmalıdır. Hıfzıssıhha'nın Esenboğa yolundaki tesisi, bu merkez için çok uygun. Türkiye'de araştırma yapan klinikler var ancak insan araştırmaları için kliniğe izin verilmiyor. Hem Ulusal Sağlık Araştırma Merkezi hem de Kanser Araştırma Merkezi için Türkiye'de alt yapı, hekim potansiyeli var. Türkiye bu teknolojiyi üretebilir.'

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI