Kapalı havuzlar kanser riskini artırıyor

Kapalı havuzlar solunum problemlerinin yanısı kansere de yol açıyor. Havuzlarda dezenfeksiyon için kullanılan kimyasal ürünler ile bunların yüzücüler üzerindeki etkilerini araştırdı...

Journal Environmental Health Perspectives (EHP) isimli dergide yayınlanan çalışmada, araştırmacılar, havuzlarda dezenfeksiyon için kullanılan kimyasal ürünler ile bunların yüzücüler üzerindeki etkilerini araştırdı.

İçlerinde klor ve brom dezenfektanları kullanılan havuz suyu numulerini inceleyen araştırmacılar, klorla dezenfekte edilen havuzda 40 dakika yüzen sağlıklı yetişkinlerde "toksik etki" belirledi. Yüzdükten sonra, suyun dezenfeksiyonunda kullanılan klorun, solunan havada yoğunlaşmasıyla bu yüzücülerde toksik belirleyicinin düzeyinde artış görüldü. Bu belirleyicilerden birinin sağlıklı bireylerde kanser riski oluşturduğu kaydedildi.

Bu amaçla araştırmacılar birinde klor, diğerinde brom kullanılan iki havuz suyu numunesini inceleyerek kıyasladı. Ayrıca, bu havuzları kullananlarda genetik toksik belirleyecilerdeki "kısa dönemli değişiklikleri" de araştıran uzmanlar, klorla dezenfekte edilen havuzda 40 dakika yüzen 49 sağlıklı yetişkinde genetik düzeyde toksik etki belirledi. Yüzdükten sonra, suyun dezenfeksiyonunda kullanılan klorun, solunan havada yoğunlaşmasıyla bu yüzücülerde iki genetik toksik belirleyicinin düzeyinde artış görüldü. Bu belirleyicilerden birinin sağlıklı bireylerde kanser riski oluşturduğu kaydedildi.

Araştırmacılar ayrıca, yüzme havuzlarında bazıları daha önce hiç rapor edilmeyen 100'den fazla dezenfektan ürünü belirlediler.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI