Kişiye utanç veren rahatsızlık

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zafer Topçu, idrar kaçırmanın sağlık sorunu olmasının yanı sıra daha çok sosyal yaşamı kısıtlayan ve ihmal edilmemesi gereken bir sorun olduğunu söyledi.

Doktor Zafer Topçu, kadınların yüzde 30'unda idrar yolu sarkması sonucu idrar kaçırmanın meydana geldiğini belirterek, "İdrar torbası, kişi kendisi idrar yapmak isteyene kadar idrarı tutmakla sorumlu bir organdır. İdrar kaçırmanın hayati bir tehlikesi yok. Ancak, sosyal ve hijyenik bir sorun olup kişiye utanç verir, kendine güvenini sarsar ve sosyal davranışları değiştirir. Kadınların yüzde 30'unda idrar yolu sarkması sonucu zorlanınca meydana gelen idrar kaçırma mevcuttur" dedi.

İdrar yolu sarkması sonucu zorlanınca idrar kaçırma ve aşırı duyarlılık sonucu acil idrara sıkışma, yetişememe gibi sık rastlanan idrar kaçırma tiplerinin olduğunu ifade eden Uz.Dr. Zafer Topçu, idrar kaçırma da tedavi yöntemlerini şöyle anlattı: "İlaç tedavileri, idrar kesesinin aşırı hassasiyetini azaltırken davranış tedavisi ile de idrar torbası eğitimi yapılabilir. Ayrıca kegel egzersizleri, vajinal konlarla yapılan egzersiz, manyetik sandalye, askılı ameliyatlar ve botoks ameliyatlar idrar kaçırmada uygulanacak tedaviler arasında yer alır."

Doktor Zafer Topçu ayrıca, vatandaşın güldüğünde, öksürdüğünde, hapşırdığında, yürürken veya egzersiz yaparken ağır bir eşya kaldırırken, oturur ya da yatar durumdan ayağa kalktığında idrar kaçırıyorsa, idrar yapma hissi geldiğinde tuvalete yetişemiyorsa, tuvalette hiçbir zaman idrarını tamamen boşaltamadığı hissine kapılıyorsa mutlaka bir uzmana danışması gerektiğini belirtti.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI