Kızılay hastane zinciri kurmayı planlıyor

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" yüzünden sistemden çıkması beklenen özel hastanelerden doğacak boşluk ve 15 Şubat Yönetmeliği'ne göre tıp merkezlerinin yataklı olmadığı sürece sosyal sigortalı hastalara hizmet veremeyecek olması, Kızıl

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" yüzünden sistemden çıkması beklenen özel hastanelerden doğacak boşluk ve 15 Şubat Yönetmeliği'ne göre tıp merkezlerinin yataklı olmadığı sürece sosyal sigortalı hastalara hizmet veremeyecek olması, Kızılay'ı harekete geçirdi.

Kızılay, hem bünyesinde bulunan 42 tıp merkezinden uygun olanları hastaneye dönüştürme hem de sıfırdan hastane yapma kararı aldı. İki yıl önce Konya'da, 2007'de İstanbul Esenyurt ve Kayseri'de hastane açan Kızılay, yaklaşık 25 tıp merkezini hastaneye dönüştürmeyi hedefliyor.

Bu yıl Pendik, 2009'da da Kağıthane'de bulunan tıp merkezlerinin hastane olarak hizmet vermeye başlayacağını belirten Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, "42 tıp merkezinden yaklaşık 25'ini hastaneye dönüştüreceğiz. Ayrıca sıfırdan hastane yatırımlarımız olacak. Türkiye genelinde etkin bir hastane zinciri olacağız" dedi. Ticari bir firma olmadıklarını ve bu nedenle de kâr amacı gütmediklerini belirten Küçükali, kaliteli ama ucuz hizmet sunacaklarını kaydetti. Hastanelerin ücret tarifelerinin illere göre değişeceğini belirten Küçükali, özel sektörün dörtte bir fiyatına hizmet vereceklerini belirtti.
 
Yozgat'ta arsa arıyor
Kızılay'ın şu anda toplam üç hastanesi bulunuyor. "Afete maruz kalmış insanlara sağlık hizmeti sunmak, yaşanan olumsuzluklara en kısa sürede ulaşmak amacıyla yeniden yapılanıyoruz" diyen Küçükali, bunun için günün koşullarına uyarak hastane yatırımlarına başladıklarını söyledi. Küçükali, tıp merkezi dönüşümleri ile ilgili şöyle konuştu: "Pendik Altıntepe'de bulunan tıp merkezi şu an planlama aşamasında. 2008 içinde hastane olarak hizmet vermeye başlayacak. 2009'da da Kağıthane'deki tıp merkezimiz hastane olacak. Ayrıca Yozgat'ta hastane yatırımı için belediye ile arsa konusunda görüşmelerimiz devam ediyor."
Kızılay, yatırımlarını sponsorlarla yapıyor. Tüm yatırımları, Esenyurt'ta belediye, Kayseri'de Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'nın (TÜTSİS) gibi çeşitli sponsorlarla yaptıklarını belirten Küçükali, toplam 104 yataklı 3 hastaneye 49 milyon YTL harcandığını kaydetti. İstanbul Kağıthane'de 80 yatakla 2009'dan itibaren hizmet verecek olan hastanenin sponsoru ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Çiptaş.
 
Bursa tıp merkezi de hastane olacak
Kızılay'ın yatırım gündeminde, yılda ortalama 200 bin hastaya hizmet veren Bursa tıp merkezinin dönüştürülmesi de bulunuyor. Kızılay Bursa Şube Başkanı İbrahim Dokunmazer, daha önce yaptığı açıklamada, arsası için imar planı çıkarılan Kızılay Hastanesi'nin 30 milyon YTL maliyetle 2011'de hizmete gireceğini söylemişti.
Ayrıca Türkiye'de kan tedariki konusunda tek yetkili kuruluş olduklarını vurgulayan Küçükali, artık hastaların kan arama telaşının da biteceğini söyledi. 13 ayrı merkezde bölgesel kan merkezleri kurduklarını anlatan Küçükali, kan istasyonu sayısını da 57'den 2 yıl içinde 81'e çıkaracaklarını açıkladı. "Kan hizmetimizi Türkiye geneline yayacağız. Hedefimiz tüm hastaneleri yeni bir ağ altında birleştirmek" diyen Küçükali, Eskişehir, Ankara ve Kayseri'deki hastanelerle pilot uygulamaya da başladıklarını dile getirdi.
 
Kızılay yönetim yapısı
Cenevre Sözleşmeleri'ne tabi olan Türkiye Kızılay DerneğiTürkiye'nin en eski sivil toplum kuruluşu. Hiçbir ad altında devletten kaynak kullanamayan ve sadece bağışlarla ve kendi gelirleri ile yaşayan Kızılay'ın yönetim yapısı da kendi iç düzenlemesiyle oluşturuluyor.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI