Klonlayarak kökünü kazıyacaklar

ABD’li bilimadamlarından çığır açıcı teknik... Klonlanmış insan embriyosundan kök hücre elde edildi.

ABD’li bilimadamlarından çığır açıcı teknik... Klonlanmış insan embriyosundan kök hücre elde edildi. Her hücreye dönüşebilme özelliğine sahip kök hücreler sayesinde kalp, Parkinson ve diyabetle daha etkin mücadele edilecek


Tıp dünyası bu gelişmeyi konuşuyor... ABD Oregon Üniversitesi uzmanları, klonlanmış insan embriyosundan kök hücre elde ederek kalp, Parkinson ve diyabet gibi hastalıklara yeni tedavi yolları geliştirilmesinde çığır açacak bir başarıya imza attı. Her hücreye dönüşebilme özelliğine sahip kök hücreler, hastalıklı dokularla değiştirilebilecek yeni dokular yaratılmasında kullanılabilecek.

UYUŞMAZLIK OLMAZ
YÖNTEM, insan yumurtasına, bir hastadan alınan DNA yerleştirilmesiyle oluşturulacak erken safhadaki embriyodan kök hücre elde edilmesine dayanıyor. Teorik olarak, bu teknikle elde edilen kök hücrelerin, hastayla kuvvetli bir genetik eşleşme olması nedeniyle doku uyuşmazlığı sorunun üstesinden gelebileceği öngörülüyordu. ‘İyileştirici klonlama’yla elde edilen, hastanın kendi DNA’sını taşıyan kök hücreler yardımıyla, doku uyuşmazlığı sorununun aşılabileceği fikri 10 yıl önce bilim dünyasında tartışılmaya başlanmıştı.

ORGAN NAKLİ BİTECEK
- Prof. Dr. Türker Şahiner (Nöroloji Uzmanı): Artık kök hücre elde etmek için embriyoya ihtiyaç yok. Organ nakli tarihe karışacak. Çünkü kişinin kendi organından kolaylıkla organı üretilebilecek.
- Yrd. Doç. Dr. Nesrin Erçelen (Rejeneratif Tıp Uzmanı): Bu araştırmalar sonunda yeni bir hücresel tedavi modeli oluşacak. Bu da antibiyotiğin keşfi gibi çok önemli gelişmelere yol açacak. Ama embriyonik kök hücreler, henüz tam olarak araştırmaların bittiği ve kullanılan yöntemler değil.

Akşam
 

 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI