Küçüker: Gözlük, cips veya gazoz değil ki reklamı olsun

Anadolu Gözlükçüler Optisyenler Dernekleri Federasyonu Başkanı Taylan Küçüker, gözlük reklamlarına tepki göstererek, "Gözlük, cips veya gazoz değil ki reklamı olsun."

Anadolu Gözlükçüler Optisyenler Dernekleri Federasyonu Başkanı Taylan Küçüker, gözlük reklamlarına tepki göstererek, "Gözlük, cips veya gazoz değil ki reklamı olsun. Gözlük mutlaka hekim reçetesine göre kullanılabilen sadece gözlükçü tarafından üretilebilen ve satılabilen bir sağlık gerecidir." dedi. Küçüker, "Bu reklamların sektörün gelişimine, bir yararı yoktur. Reklamı yapanın pazarını genişletir, talep oluşturur tüketimi artırır kamu zararı oluşturur." ifadelerini kullandı.

Küçüker, cam ve çerçeveden meslek bilgisini de katarak ürettikleri gözlük, görme kusurlarını düzelten optik sağlık gereci olduğunu hatırlatarak, kimlerin nasıl ve nerede optisyenlik müessesesi açabileceği ve faaliyet gösterebileceğinin meslek kanunuyla düzenlendiğine vurgu yaptı. Eczacı, tabip, diş hekimleri gibi gözlükçülerin de özel meslek kanunu bulunduğunu anlatan Küçüker, "Gözlük, cips veya gazoz değil ki reklamı olsun. Gözlük mutlaka hekim reçetesine göre kullanılabilen sadece gözlükçü tarafından üretilebilen ve satılabilen bir sağlık gerecidir. Yönetmelik hazırlanırken tıp, sağlık, gözlükçülük etiği ve halk sağlığını korumak, sadece gözlükçülerin değil, Sağlık Bakanlığı'nın da görevi olmalıdır. Sağlık Bakanlığı, eczacıların, diş hekimlerinin, tabiplerin bakanlığı olduğu gibi gözlükçülerin de denetim ve gözetiminde bağlı olduğu bakanlıktır. Mevzuat düzenlemeleri yapılırken konu diğer sağlık mesleklerinden ayrı değerlendirilmez. Meslektaşın ve meslek kuruluşlarının görüş ve önerileri göz ardı edilmemelidir. Ne yapalım kanunda 11. maddede böyle, biz ne yapalım diyemeyiz. 11. madde yanlış mütalaa ediliyor." diye konuştu.

1994 yılında Türkiye'nin taraf olduğu 'Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesi' uyarınca, ülkeler arası yayıncılıkta reçeteye tabi ilaç ve tedaviler için reklam yapılmasının kesin olarak yasaklandığına dikkat çeten Küçüker, şöyle devam etti: "Hekim reçetesine göre yapılan gözlükler, göz ve göz sağlığı konusunda birçok tedavi ve refraksiyon kusurunu düzeltmekte kullanılmaktadır. Bu sağlık hizmetlerinin ben senden daha uzmanım daha iyi yaparım, bende yüzde 50 daha ucuz diye nasıl reklamı yapılabilir? Ancak sözleşmenin açıklayıcı raporunda, reçeteye tabi olmayan ilaçlar ve tedaviler sınır ötesi reklamı konusu, ülkeler arası ikili antlaşmalara bırakılmıştır. Yani, söz konusu sözleşme reklamın yapılamayacağı durumları kesin olarak tanımlarken, bunun dışında kalan reçetesiz ilaçlar için, reklamın serbest bırakılmasının zorunlu olduğuna ilişkin bir düzenleme içermemektedir. Gözlükçülükte olsa olsa reçeteye tabii olmayan ürünler için (güneş gözlüğü) reklamın önü açılabilir. Bunun dışında, hastalarımızın sağlığını ne ekonomik menfaate ne de karlılığa feda edilemez."

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI