Meme Kanseri Sonrası Görülen Kol Şişmesi = LENFÖDEM

Meme kanseri nedeniyle koltuk altı lenf bezleri alınan ve/veya radyoterapi gören hastalarda hemen veya belirli bir süre sonra kolda yavaş yavaş şişme meydana gelebilir.

Meme kanserini yenmiş hasta, normal yaşamına dönmek isterken kolundaki şişlikle mücadele etmek zorunda kalır. Çoğunlukla hastalara yeterli bir çözüm üretilmemekte, bu hastalar bir anlamda kaderleri ile başbaşa kalmaktadırlar.

Bazı hastaların kolları bir miktar şişip durmaktadır. Bazen bu şişme giderek artmakta ve tekrarlayan enfeksiyon gelişmeleri olmaktadır. Bu durumda kol sıcak, kırmızı ve şişmiştir. Hastalığın ciddiyetine göre ateş yükselmesi, halsizlik de görülmektedir. Bu grup hastada koldan lenfödemi mutlaka uzaklaştırmak gerekir. Bunun tek tedavisi de “Kompleks Fiziksel Terapi” dediğimiz elle lenf drenajı ve özel bandajlamadır.

Pompa, krem, ağızdan alınan ilaçlar tek başına yeterli değildir. Şiş kola verilen basınçlı kolluk uygulaması da yanlıştır. Hastaya rahatsızlık verir ve şişliğin el sırtına ve parmaklara yayılmasına neden olabilir. Belirli yerlerde boğumlar yaparak lenfatik dolaşımı daha kötü duruma getirebilir.

Kompleks Fiziksel Terapi yönteminde lenf drenajı, hasarlı lenf düğümlerini by-pass ederek, lefödemi sağlam lenf düğümlerine yönlendirilerek sağlanır. Ardından daima özel bandajlama yapılmalıdır. Tek başına masaj yeterli değildir. Aynı şekilde tek başına bandajda yeterli değildir.

Doğru tedavi ile şişlik ilkgünden itibaren hızla inmeye başlar. 3-4 hafta sonunda kolun yeni ölçülerine göre kolluk verilerek hasta düzenli takibe alınır. Aylık kontrollerde kolluğa uyum, kendisine verilen eğitimi uygulayıp uygulamadığı kontrol edilerek, ölçümler yapılır.

Düzenli kontrollere gelen ve eğitimini uygulayan hastaların şişleri giderek daha da iner ve kolu normal ölçülere ulaşır.

Dr. Vildan Çerçi

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI