Mutfakta ilaç saklamayın

Tarihi geçmiş ilaçların neden olduğu sorunların önlenmesi için ilaç saklama alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekiyor.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Koşar, ilaçların içeriğindeki etken maddelerin belli bir süreden sonra değişime uğrayarak etkisinin ve güvenliğinin azaldığını, bu nedenle ilaçların belirtilen son kullanma tarihleri kapsamında kullanılmaları gerektiğini vurguladı.

Son kullanma tarihlerinin ilaç içeriğindeki etken maddelerin özelliğine göre değişebildiğini ifade eden Prof. Dr. Koşar, şu bilgileri verdi:

''Sıcaklık ve nem, ilaçların etken maddesinin daha kısa sürede özelliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Mesela sıcak ortamda bekletilen krem veya pomat gibi ilaçların bütünlüğünün bozulduğu gözle görülebilir. Bu durum ilacın bozulduğunun göstergesidir. İnsanımız genellikle saklama koşullarına çok fazla dikkat etmiyor. Genellikle ilaçlar mutfakta saklanıyor. Mutfaklar ise güneş alan, evin diğer bölümlerine göre daha nemli ve daha sıcak olan yerlerdir. Bu nedenle, mutfakta ilaç saklama alışkanlığımızı değiştirmemiz gerekir. Bu nedenle ilaçların üzerlerinde belirtilen koşullarda ve belirtilen sürelerde saklanması uygundur. Aksine durumlar hasta sağlığını tehdit eder.''
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI