Narkoz gazıyla ilgili ilginç araştırma

Narkoz gazıyla ilgili ilginç araştırma Kopenhag Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, narkoz gazları dünyayı bir milyon otomobil kadar ısıtıyor.

Kopenhag Üniversitesi kimyacıları, narkoz maddelerinin iklim değişimi üzerindeki etkisini araştırdı. Karbondioksite kıyasla gazlar iklime 1620 misli zarar veriyor. Ole John Nielsen’ın British Journal of Anaesthesia” dergisindeki yazısına göre tıbbi narkoz gazları iklimi bir milyon otomobile eşit oranda ısıtıyor.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Nielsen çalışma arkadaşı Mads Andersen ile birlikte, halihazırda kullanılan Sevofluran, İsofluran ve Desfluran narkoz maddelerini inceleyerek, dünya iklimi üzerindeki etkisini hesaplamış. Buna göre bu maddelerin sera etkisi karbondioksite kıyasla, 210, 510 ve 1620 misli fazla. Ayrıca ocak ayında AB tarafından yasaklanan HFC-134a soğutucu maddesine kimyasal açıdan yakınlar.

Söz konusu soğutucu maddenin sera etkisi karbondioksite göre 1300 misli fazla. Fakat Nielsen elde edilen sonuçlara rağmen, incelenen narkoz maddelerinden birinin yasaklanmasını değil, kullanılan narkoz gazının özelliklerine dikkat edilmesini öneriyor.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI