Obetize devlette müdürlüğe oturdu

Sağlık Bakanlığı, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de şişmanlığın gittikçe artması ve sağlık üzerindeki etkilerinin de ciddi boyutlara ulaşması nedeniyle bakanlık bünyesinde özel bir birim oluşturdu.

‘Obezitenin Önlenmesi ve Fiziksel Aktiviteler Şube Müdürlüğü’ bürokratları, toplum sağlığını tehdit eden ve kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, osteoporoz gibi kronik hastalıkları önlemek için ulusal beslenme politikaları geliştirecek.

Obezitenin önlenmesine yönelik kurulan şube müdürlüğünün görevleri, “Toplumun her kesiminin hareketli yaşam konusunda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla bireylerin spor ve fiziksel aktiviteye yönelik bölgesel ve ulusal düzeyde müdahale programları hazırlamak, geliştirmek, uygulamak” olarak sıralandı. Şube, şu faaliyetlerde bulunacak:

Spor için eğitim materyali

Obeziteye ait risk faktörlerini ve toplumun fiziksel aktivite durumunu izlemek; izleme sonuçlarına göre her bir risk faktörü için periyodik olarak sağlık etki değerlendirmelerini yapmak.

Obezitenin önlenmesi ve fiziksel aktivitenin teşviki için yaşa, cinsiyete, mesleğe vb. göre gerekli standartları belirlemek, ulusal rehberleri hazırlamak.

Obezite ve fiziksel aktivite konularında sağlık personelinin ve toplumun her kesimine (her yaş, meslek, cinsiyet vb.), yönelik eğitim programları ve projeleri geliştirerek uygulamak, eğitim materyalleri hazırlamak ve hedef kitleye ulaşımını ve kullanılırlığını sağlamak.

Görev alanına giren konularla ilgili olarak ulusal ve/veya uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, ulusal ve uluslararası düzeydeki bilimsel gelişmeleri izlemek, değerlendirmek ve bunları hizmetin geliştirilmesinde kullanmak.

Spor yapanlar sadece yüzde 3.5

SAĞLIK Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl yaptığı ‘Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım’ araştırması sonucunda Türkiye’de yaşayan erkeklerin yüzde 21.2’sinin ve kadınların da yüzde 41.5’inin obez olduğu tespiti yapılmıştı. Bu araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de düzenli fiziksel aktivite yapan kişilerin oranı sadece yüzde 3.5. Diğer bir deyişle vatandaşların yüzde 96.5’i düzenli fiziksel aktivitede bulunmuyor.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI