Obezite "kafada" bitiyor

Dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite ile ilgili son yapılan bir araştırma obezitenin gerçekten "kafada" bitirilebileceğini gösterdi.

Çünkü bilim adamları kilo kontrolünde etkin olan iki hormonun önemini keşfetti. ABD'deki Michigan Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre bazı insanların beyni iştahı kontrol eden hormonlara cevap vermiyor.

Bu iki önemli hormondan biri Grehlin hormonu. Bu hormon metabolizmayı yavaşlatıyor ve vücudun yağ yakma yeteneğini azaltıyor. İkinci ve uzmanların daha çok üstünde durduğu hormon ise leptin hormonu. Vücut ağırlığını kontrol etmede anahtar rol oynayan leptin hormonu, beyne sürekli açlık sinyali gitmesini önleyen ve daha fazla kalori yakılmasını sağlayan hormon.

İKİ RESEPTÖR KİLİT ROLDE

Daha önceki araştırmalarda leptin hormonu salgılamayan insanların kilolarıyla ilgili çok daha fazla sorun yaşadığı ortaya çıkmıştı. Şimdi bilim adamları leptin hormonu beyne ulaşana kadar etkili olan iki ayaklı bir reseptör keşfetti.

Uzmanlara göre aşırı kilolu insanlarda ya bu reseptörlerin eksikliği söz konusu olabilir. Bu buluşlar obezite ve hormonla ilişkili hastalıkların tedavisinde, önemli ölçüde yol gösterici olabilir.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI