Obezitede ABD'nin peşindeyiz!

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Asya, Afrika ve Avrupa’nın 6 ayrı bölgesinde 12 yıl sürdürülen araştırmalarda, obezite yelpazesinde 10 yıllık dilim içerisinde yüzde 10 ile yüzde 30 arasında artış saptandığı belirlendi.

Araştırmaya göre, 2008 yılında obez olan insan sayısı 400 milyonken, bu sayının 2015’te 700 milyon olması bekleniyor. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı tarafından, 7 bölgedeki 7 ilde 14 sağlık ocağında 30 yaş üstü 15 bin 468 birey üzerinde yapılan ‘’Sağlıklı beslenelim, kalbimizi koruyalım’’ araştırmasına göre, erkeklerde obezite görülme sıklığı yüzde 21,2 olarak belirlendi. Bu oran, kadınlarda ise yüzde 41,5 olarak tespit edildi.

Sağlığı tehdit ediyor

Prof. Dr. Ziya Mocan, ABD’de yüzde 30’larda olan obezite oranının Türkiye’de yüzde 25 ile yüzde 27 aralığında seyrettiğine işaret ederek, ‘’Obezite, beraberinde sağlık problemlerini de getirerek, tehlikeli hastalıklara yol açıyor. Bunların en önemlisi, halk arasında diyabet hastalığıdır. Obezitenin yol açtığı diyabetten sonra en çok görülen hastalık ise yüksek tansiyondur. Bunların yanında kalp hastalıklarına bağlı olarak, inme, ritm bozuklukları ve yine buna bağlı olarak yüzde 90 uyku apnesi görülür. Kanserler de kilo fazlalığı nedeniyle oluşabiliyor. Mide, bağırsak, göğüs kanseri başta olmak üzere kanser türleri de obezlerde görülebiliyor” dedi. Obeziteye karşı en etkili yöntemin de sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanında, spor yapmak olduğunu vurgulayan Mocan, ‘’Akdeniz bölgesi insanı olarak, yemeklerimiz çoğu ülkeye göre daha sağlıklı ancak biz millet olarak hem çok yiyoruz, hem de neredeyse hiç denecek kadar hareket ediyoruz. Sağlık açısından sorunumuz olmasa da az hareket etmek obezite oranını artırıyor. Bu durum çocukluktan başlıyor ve hayatımızın diğer bölümlerine kadar devam ediyor’’ diye konuştu.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI