On dokuz yaş altı gebelik kabusu

Uzmanlar, 19 yaş altı gebeliklerin yüzde 15'inin ilkokul ve altı öğrenim düzeyine sahip olduğunu açıkladı. Bu tür gebeliklerde bebeklerin yüzde 8.9'u düşük doğum sonucu ölüyor...

Uzmanlar, 19 yaş altı gebeliklerin yüzde 15'inin ilkokul ve altı öğrenim düzeyine sahip olduğunu açıkladı. Bu tür gebeliklerde bebeklerin yüzde 8.9'u düşük doğum sonucu ölüyor.

Bartın Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Bartın'da adolesan yaşta (19 yaş altı) gerçekleşen gebeliklerle ilgili yapılan araştırma sonuçlarının 3. Adolesan Sağlığı Kongresi'nde sunulduğu bildirildi.

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, "Adolesan dönem, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olarak kabul edilir ve bu dönemde çocuk fiziksel, psikolojik ve sosyal olgunluğa erişir. Bu dönemde başlayan cinsellikle beraber çeşitli nedenlerden dolayı erken yaşta gebeliklere rastlanmaktadır. Erken yaşta çocuk sahibi olmak hem anne, hem de bebek için yüksek risk taşımaktadır. Bartın'da yaşayan ve adolesan yaşta (19 yaş altı) doğum yapmış annelerin sosyo-demografik, gebelik ve doğum özelliklerini belirlemek amacıyla 2009 yılında kesitsel tanımlayıcı bir araştırma yapılmıştır.

Yapılan araştırmanın sonuçları, Ergen Sağlığı Derneği tarafından İstanbul'da Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'nde düzenlenen 3. Adolesan Sağlığı Kongresinde AÇSAP Şube Müdürlüğü personeli Uzman Ebe Nihal Bayram tarafından poster bildiri olarak sunulmuştur. Yapılan araştırmaya göre, Adolesan annelerin yüzde 83'ünün ileri yaş adolesan, yüzde 15'inin ilkokul ve altı öğrenim düzeyine sahip olduğu, yüzde 98'inin ev hanımı ve aile işlerinde ücretsiz olarak çalıştığı, yüzde 14'ünün herhangi bir sosyal güvencesi olmadığı saptanmıştır.

Annelerin evlilik öncesi yüzde 54'ü çekirdek ailede yaşıyorken, evlilik sonrası yüzde 78'i geniş ailede yaşamaktadır. Adolesan annelerin yüzde 52'sinin kaçarak evlendiği ve yüzde 87'sinin yakınlarının da adolesan evlilik yaptığı görülmüştür. Adolesan annelerin çoğunluğunun evlenmeden önce aile planlaması yöntemleri hakkında hiç bilgi almadığı ve gebelik öncesi aile planlaması yöntemi kullanmamış olduğu saptanmıştır. Adolesan annelerin yüzde 65'inin gebeliklerinde sağlık sorunu yaşadığı, doğan bebeklerin yüzde 21'inde doğumdan sonraki dönemde sağlık problemi olduğu ve bebeklerin yüzde 16'sının prematür, yüzde 8.9'unun düşük doğum ağırlıklı olduğu görülmüştür" dedi.

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, "Araştırma sonuçlarına göre, anne ve çocuk sağlığı açısından önemli bir risk grubunu oluşturan adolesan gebelikleri önlemek için adolesan kadınların aile planlaması bilgisi ve danışmanlığı almaları ve bu danışmanlığın birinci basamak sağlık hizmetleri içerisinde verilmesi ile anne ve bebek sağlığına yönelik risklerin azaltılacağı düşünülmektedir" diye konuştu.

İHA

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI