Özel hastaneler katkı payı uzlaşısı arıyor

Yüzde 30'luk katkı payını yetersiz bulan özel hastaneler, taleplerini içeren raporu Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a sundu. Talepler arasında hastanelerin sınıflandırılması ve branş bazında sözleşme yapılması var.

Yüzde 30'luk katkı payını yetersiz bulan özel hastaneler, taleplerini içeren raporu Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a sundu. Talepler arasında hastanelerin sınıflandırılması ve branş bazında sözleşme yapılması var.

Bakan Akdağ, raporu inceledikten sonra hastanelerle ilgili yapılabilecekleri görüşmek için Maliye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile de bir araya gelecek.
 
Yeni uygulama ile özel hastaneler, 1 Temmuz'dan itibaren hastadan, faturanın en fazla yüzde 30'u kadar katkı payı talep edebilecekti.
 
Ancak özellikle büyük özel hastaneler, "Maliyetlerimizi karşılayamayız" gerekçesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmelerini feshetti. Yani Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'lu hastalara kapılarını kapattı.
 
Hastalarının yüzde 70'ini kaybetme riskini göze alamayan özel hastaneler, katkı payının yeniden belirlenmesini istiyor. Bunun için taleplerini içeren raporu da Sağlık Bakanı'na sundular.
 
Özel hastanelerin talepleri neler?
 
* Hastaneler, bazı tedaviler için devletin ödediği paranın yeterli olduğu, bazıları içinse yeterli olmadığı görüşünde. Bu nedenle raporda tedavi maliyetleri ile devletin ödediği paranın yeniden belirlenmesi talep edildi.
 
* Hastaneler, her kurumun kalitesinin farklı olduğunu da rapora yazdı. Hastaneler arasında bir sınıflandırma ve buna göre bir katkı payı düzenlemesi istedi.
 
* Doktor sayısı, tedavi sonuçları, ölüm oranları gibi uluslararası veriler sınıflandırma kriterleri olsun talebinde bulundu. Hatta standart üstü otelcilik hizmeti veren hastanelerin belirlenmesi ve bunların katkı paylarının yükseltilmesi de istenildi.
 
* Branş bazında sözleşme hastanelerin son talebi. Mevcut uygulamada, hastaneler Sosyal Güvenlik Kurumu ile tüm tedaviler için sözleşme imzalıyordu.
 
Hastaneler, uzlaşma sağlanırsa, sadece kalp, dahiliye gibi branşların sadece biri ya da birkaçı için sözleşme imzalayabilecek. Ancak Sağlık Bakanlığı'nın bu talebe, "Hastanın sağlık hizmeti alma özgürlüğü kısıtlanır" gerekçesiyle karşı çıktığı belirtiliyor.
 
Raporu alan Sağlık Bakanlığı, talepler üzerinde 1 hafta çalışacak. Akdağ ve özel hastane temsilcileri gelecek hafta yeniden masaya oturacak.
 
MHP'den Meclis araltışması istemi
 
Bu arada, MHP, özel hastanelerin sorunlarıyla ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi.
 
MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan Meclis araştırma önergesinin gerekçesinde, özel hastanelerle hükümet arasında hizmet sunumu konusunda önemli sıkıntılar yaşandığı öne sürüldü.
 
Başta teşvik edilen bu kurumların şimdi veriminin bozulduğu belirtilen gerekçede, hizmetin sürekliliği ve devamlılığı açısından, bu sıkıntıların aşılması gerektiği vurgulandı.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI