Özel sağlık kuruluşları, 5 yılda 5 milyar getirmeyi hedefliyor

Yurt dışından hasta getirerek ülkeye döviz kazandıran özel sağlık kuruluşlarının ihracatçı kapsamına alınması, özel sağlık sektörünü harekete geçirdi.

Yurt dışından hasta getirerek ülkeye döviz kazandıran özel sağlık kuruluşlarının ihracatçı kapsamına alınması, özel sağlık sektörünü harekete geçirdi. Sağlık Kenti Samsun Derneği Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, sağlık turizminin ihracat kapsamına alınmasını umut verici bir gelişme olarak değerlendirdi.

Her bir özel hastanenin, Türkiye'ye yurt dışından hasta getirebilmek için yapacağı tanıtım giderlerinin 300 bin dolarını devletin karşılayacak olması olumlu karşılandı. Özel hastane temsilcileri, 'ihracatçı desteği ile 5 yılda 5 milyar dolarlık turizm geliri elde edebiliriz. ' diyerek, kendilerine tanınan fırsatı en iyi değerlendireceklerini ifade etti.

Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın, dünya genelinde sağlık turizminin önemli bir yer tuttuğunu belirterek, Türkiye'nin de bu pastadan önemli bir pay alabileceğini dile getirdi.

Hindistan, Ürdün, Costarica gibi ülkelerin bölgelerinde sağlık turizminde iddialı olduğunu hatırlatan Dr. Aydın, "Sağlık turizminde iddialı olmak için, önce yakınımızda ve kolay olan pazarlara açılmamız gerekir. Türk cumhuriyetleri, Afganistan, Irak, Suriye ve Orta Doğu gibi bize hem mesafe, hem de kültürel olarak yakın olan ülkelere yönelmemizde fayda var. Bu bölgelerde sağlık kuruluşları geridedir. Termallerimiz ve sağlık kuruluşlarımız daha kolay kabul görecektir. " dedi.

Sağlık Kenti Samsun Derneği Başkanı Dr. Köksal Holoğlu ise sağlık turizminin ihracat kapsamına alınmasını umut verici bir gelişme olarak nitelendirdi. Holoğlu, özel sağlık kuruluşlarının, yapılacak tanıtımlar ve geliştirilecek projelerle önümüzdeki 10 yıllık dönemde sağlık turizmiyle önemli bir döviz getireceğinin altını çizdi. Sadece Avrupa'da 2023 yılı itibarıyla sağlık turizmi potansiyelinin 3 trilyon Euro'yu bulacağına dikkat çeken Holoğlu, Türkiye'nin potansiyelini iyi değerlendirerek bu pastadan yüzde 10 pay alması durumunda bile 300 milyar Euro para kazanabileceğini öne sürdü.

Türkiye'nin, Avrupa'ya hitap eden sağlık turizminde potansiyeli en yüksek ilk 5 ülke arasında yer aldığını aktaran Holoğlu, "Ülkemizdeki gerek kamu gerekse özel sağlık yatırımları, yetişmiş sağlık kadrosu komşu ülkelere göre çok çok önde. Biz yapacağımız güzel bir tanıtımla ciddi oranda hastayı Türkiye'deki hastanelere çekebiliriz. " diye konuştu.

"Samsun, SAĞLIK TURİZMİ İÇİN İDDİALI BİR ŞEHİR"

Samsun'un, sağlık turizmi için iddialı bir şehir olduğunu dile getiren Dr. Holoğlu, Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Karadeniz havzasındaki hedef, 20'den fazla ülkeye sağlık turizmi için Samsun'un büyük avantaj sahibi olduğuna dikkat çekti.

'2023 yılında Türkiye'nin 300 milyar Euro olması hedeflenen sağlık turizmi payından Samsun'un tek başına en az 15 milyar Euro'luk pay elde etmesi hayal değildir' diyen Köksal Holoğlu, bundan sonra Samsun'daki özel sağlık kuruluşlarının, yapılacak tanıtımlar ve geliştirilecek projelerle önümüzdeki 10 yıllık dönemde Samsun ihracatına sağlık turizmi olarak çok büyük katkı vereceğini, 1 milyar Dolar olarak hedeflenen Samsun ihracatına en önemli katkının önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde sağlık turizmi alanından sağlanacağını vurguladı.

Öte yandan, Dış Ticaret Müsteşarlığı, yurt dışından gelen hastalara ve yurt dışına verilen tüm sağlık hizmetlerini ihracat kapsamına alarak sağlık kurumlarının pazarlama için ulaşım, konaklama, tanıtım ve diğer faaliyetlerinin 300 bin dolara kadar miktarını finanse edecek.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI