Rakamlarla obezite

Dünyanın en büyük sağlık sorunu olma yolunda hız kesmeyen obezite, 40 yılda hasta sayısını 10 katına çıkardı. İşte DSÖ ve Sağlık Bakanlığı’nın obezite hakkındaki verileri.

Dünyanın en büyük sağlık sorunu olma yolunda hız kesmeyen obezite, 40 yılda hasta sayısını 10 katına çıkardı. İşte DSÖ ve Sağlık Bakanlığı’nın obezite hakkındaki verileri.

Obezite ve fazla kilolu bireyler, temposu her geçen gün artan iş ve ev yükümüzle aynı hızda artış göstermeye devam ediyor. Kilo sorununun aşırı seviyelerde olduğunu ve sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ettiğini biliyoruz. Bugün Sağlık Bakanlığı’nın en son raporundan alıntılarla dünyada, Avrupa’da ve tabii ülkemizdeki obezite ve aşırı kilo verilerini paylaşacağım. Hem dünyada hem de ülkemizdeki bazı güncel verilerin sizleri çok şaşırtacağını düşünüyorum. Sağlık Bakanlığı bu raporda ülkemizde obezitenin artmasının sebepleri olarak aktif yaşamın eksik ve yeterli olmadığından “Günümüzde teknolojinin hızlı ilerlemesiyle günlük hayat içinde pek çok iş, makinelerle yapılmakta, çok kısa mesafelere bile arabayla gidilmektedir” denilmiştir. Ayrıca beslenme alışkanlıklarımızdaki (fast food vb.) değişikliğin de bu artışa sebep olduğunu belirtmiştir. Araştırmalar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazla kilolu olma sıklığının geleceğimiz için çok önemli bir tehlike olduğuna işaret edilmiştir.

Dünya hızla şişmanlıyor

Asya, Afrika ve Avrupa’nın 6 ayrı bölgesinde yapılan ve 12 yıllık bir araştırmada obezite 10 yılda yüzde 10-30 arasında bir artış gösterdi.

Avrupa’da yetişkinler üzerinde yürütülen çalışmalara göre fazla kilolu olma erkeklerde yüzde 32-79, kadınlarda ise yüzde 28-79 arasında.

Fazla kilolu olma durumunun en yüksek olduğu ülkeler Arnavutluk, Bosna-Hersek ve İngiltere. En düşük ülkeler, Türkmenistan ve Özbekistan.

Çocukluk çağı obezitesindeki yıllık artış giderek büyümektedir. Bugün gelinen nokta 1970’lerdeki değerlerden tam 10 kat yüksek.

Ülkemiz, beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahip.

Günlük enerjinin ortalama yüzde 44’ü sadece ekmekten, yüzde 58’i ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden sağlanıyor.

Türkiye’de yedi coğrafik bölge ve seçilen yedi ilde yapılan 30 yaş üstü araştırmada ise bireylerin sadece yüzde 3.5’lik bir kısmının düzenli olarak spor yaptığı ortaya çıktı.
 

Selahattin DÖNMEZ
sdonmez@sdonmez.com

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI