"Reçetelerin yarısından fazlası uygunsuz yazılıyor"

Sağlık Bakanlığı, aile hekimleri üzerinde yürüttüğü çalışmada reçetelerin yarısından fazlasının uygunsuz yazıldığını tespit etti.

İlaç israfının önüne geçmek için kampanya başlatmaya hazırlanan Sağlık Bakanlığı'nın aile hekimleri üzerinde yürüttüğü çalışmada reçetelerin yarısından fazlasının uygunsuz yazıldığı tespit edildi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, ''Akılcı ilaç kullanımı''nın, klinik bulgulara ve bireysel özeliklerine göre uygun ilacın, uygun süre ve dozda, kolayca ve en uygun maliyetle elde edilmesi olduğunu söyledi.

Bu tanımda klinik özelliklere ve bulgulara dikkat çekildiğini ifade eden Gürsöz, hastaların ilaçlarını hekimin öngördüğü süreye riayet ederek kullanmasının önemli olduğunu belirtti.

Gürsöz, aynı kalite ve güvenilirlikteki tedaviden daha az maliyetli olanın tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

ULUSAL EYLEM PLANI

Akılcı ilaç kullanımına büyük önem verdiklerini ifade eden Gürsöz, bunun için bir ulusal eylem planı yürüteceklerini bildirdi.

Ulusal eylem planının tanıtım, eğitim-bilgilendirme, idari düzenleme ve izleme-değerlendirme alt başlıklarından oluşacağını belirten Gürsöz, bunlardan özellikle izleme ve değerlendirmeye büyük önem verdiklerini söyledi.

Ülkede hekimler tarafından yazılan reçetelerin akılcı ilaç kullanımı kriterleri doğrultusunda ve bilimsel veriler ışığında değerlendirilerek geri bildirime imkan tanıyacak bir sistem geliştirdiklerini açıklayan Gürsöz, bu sistemin pilot çalışmasının devam ettiğini bildirdi.

6 ay önce 32 ilde başlayan pilot çalışma kapsamında bin 200 aile hekiminin reçetesi üzerinde değerlendirme yapıldığını anlatan Gürsöz, şu bilgileri aktardı:

''Buradan alacağımız geri bildirimlere, elde edeceğimiz sonuçlara göre bir rapor hazırlayıp Sayın Bakanımıza sunacağız. Olumlu yönde direktifleri olursa ülkemizde reçete yazan bütün hekimlerimize, özellikle birinci basamaktaki tüm hekimlerimizden başlamak üzere bu anlamda destekleyici, yapıcı katkı sunmak istiyoruz. Reçeteleri akılcı ilaç kullanım ilkeleri ışığında değerlendirip geri bildirim vermek, değerlendirmek istiyoruz. Bizden talep edecekleri eğitim, klinik rehberlik kullanımıyla ilgili taleplerine de cevap vermek istiyoruz. Tamamen yapıcı bir tavır içinde olacağız.''

TESPİTLER

Pilot çalışma sürecinde tespit edilen aksaklıkları anlatan Gürsöz, DSÖ'nün de yüzde 50'lere varan oranda uygunsuz ilaç kullanımından söz ettiğini, yaptıkları çalışmada da buna benzer, hatta biraz daha üzerinde sonuç elde ettiklerini bildirdi.

Gürsöz, ''Özellikle en sık yazılan on tanıyı, on hastalık grubunu ele aldığımızda buralarda yüzde 50'leri biraz aşan akılcı olmayan reçeteleme tespit ettik. Bu önemli. Bu noktada hekimlerimize olumlu reçeteleme yönünde desteklerimiz devam edecek'' dedi.

KAMPANYA

Akılcı ilaç kullanımı için obezite, sigara ve aşı için yürütülen kampanyaya benzer bir kampanya başlatılacağını bildiren Gürsöz, bunun hazırlıklarının yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI