Reklam yasağı yeniden düzenlendi

28.06.2012 tarih ve 28337 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 32. Maddesindeki, sağlık kuruluşlarının reklam yasağı yeniden düzenlenmiştir.

28.06.2012 tarih ve 28337 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 32. Maddesindeki, sağlık kuruluşlarının reklam yasağı yeniden düzenlenmiştir.

Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik ilk olarak 1999 yılında Türk Dişhekimleri Birliği’nin önemli katkıları ile hazırlanarak Resmi Gazete’de yayınlanmış ve yürürlüğe girmişti. Ancak bugünkü düzenleme yapılırken Sağlık Bakanlığı her zaman olduğu gibi meslek birliğimize hiçbir şekilde görüş ve öneri talebinde bulunmamış; Türk Dişhekimleri Birliği de herkes gibi söz konusu değişikliği bu sabah Resmi Gazete’den öğrenmiştir.

Bu düzenlemede, sağlık kuruluşlarında reklamın yasak olduğu temel bir kural olarak belirtilmiştir. Ardından, tanıtımda uyulması gereken ilkeler de, tıbbi deontoloji ve mesleki etik kurallarına aykırı, insanları yanıltan, yanlış yönlendiren, talep oluşturmaya yönelik, doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamış veya yerleşik tıbbi metod haline gelmemiş uygulamalara dayalı tanıtım yapılamayacağı şeklinde ifade edilmiştir.

Tabelalar ile sağlık kuruluşunun bütün materyallerinde sağlık kuruluşunun uygunluk belgesinde yer alan isminin kullanılması gerektiği, bu alandaki diğer düzenlemelerle uyumlu biçimde Yönetmelikte yer almıştır.

Sağlık kuruluşlarının toplumun bilgilendirilmesine yönelik yayınlarının sağlığı koruyucu ve geliştirici nitelikte olması gereklidir. Ayrıca, sağlık kuruluşunun açılışı, hizmet alanları ve sunduğu hizmetler ile ilgili konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla tanıtım yapabilir ve ilan verebileceği de düzenlenmiştir. Bu hükmün uygulanmasında Türk Dişhekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odalarının Disiplin Yönetmeliğinin 8. maddesindeki sınırlamaya dikkat edilmesi gereklidir. Anılan Yönetmelikte, sağlık kuruluşunun açılış, adres değişikliği gibi durumlarının topluma duyurulmasında bir ay içinde en çok üç kez yapılabileceği ve ilan sınırlarının aşılmaması gerektiği vurgulanmaktadır. Diğer taraftan, bilgilendirme amacıyla yapılacak bu yayınların hiçbir şekilde reklam niteliğinde olmaması; yayınlarda yanıltıcı, abartılı, doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamış bilgilere ve talep oluşturmaya yönelik açıklamalara yer verilmemesi de şarttır.

Ayrıca, yeni düzenlemeye göre, sağlık kuruluşları tarafından her türlü yayın mecralarında yer alan sağlık bilgileri, konusuna göre yetkili sağlık meslek mensupları tarafından verilmek zorunda olduğu gibi bu kişiler tarafından bilgi verildiğine ilişkin görüntünün arkasında hastaların ilgili sağlık kuruluşlarına doğrudan ya da dolaylı olarak yönlendirilmesi de yasaktır. Bir başka anlatımla, bir dişhekiminin katıldığı televizyon programında diş fırçalamaya ilişkin bilgi verdiği sırada alt yazı olarak görev yaptığı sağlık kuruluşunun adres ve veya telefonuna yer verilmesi hastaların yönlendirilmesi kapsamından değerlendirilir.

Bu düzenlemeye aykırı davranılması durumunda, iki ayrı yaptırım ortaya çıkmaktadır. Birincisi sağlık kuruluşunun poliklinik faaliyetleri eylemin tekrarında artırılarak 1-3-7 gün ve bir ay süreyle durdurulur. Eski düzenlemedeki kademelendirme olmaksızın doğrudan 15 gün kapatma yaptırımından vazgeçilmiş olması yerindedir. Sağlık kuruluşunun işleten ve mesul müdürleri hakkında Disiplin Yönetmeliği uyarınca para cezasından meslekten men cezasına kadar varan yaptırımların uygulanmasına ise devam edecektir.

Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik için tıklayınız...

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB)

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI