"Renk körleri asker ve polis olabilsin" talebi kabul edilmedi

TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvuran bir vatandaş, polislik ve askerlik seçmelerinde renk körü olanların elenmesi uygulamasından vazgeçilmesini istedi.

COŞKUN ERGÜL - Milli Savunma Bakanlığı, TBMM Dilekçe Komisyonu'na gönderdiği yazıda, "renk körü olanların kırmızı ve yeşil renkleri ayırt edemedikleri için, profesyonel olarak askerlik mesleğini icra etmek üzere yetiştirilmelerinin mümkün olmadığını" bildirdi.

Burdur'dan komisyona başvuran bir vatandaş, polislik ve askerlik seçmelerinde renk körü olanların elenmesi uygulamasından vazgeçilmesini talep etti. Bunun üzerine Komisyon, Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'na yazı yazarak konuyla ilgili bilgi istedi.

Milli Savunma Bakanlığı da komisyona gönderdiği cevabi yazıda, herhangi bir tedavisi olmayan renk körlüğü rahatsızlığına sahip şahısların, gölgeleri algılamadığı için gece görev yapmaları ya da nöbet tutmalarının mümkün olmadığını; gündüzleri ise atış eğitimleriyle, kara, hava ve deniz ulaşım işaretlerinde yaygın olarak kullanılan kırmızı ve yeşil renkleri ayırt edemedikleri için herhangi bir kademede profesyonel olarak askerlik mesleğini icra etmek üzere yetiştirilmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.

İçişleri Bakanlığı ise cevabi yazısında, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin hastalık branşlarının sınıflandırılmasındaki EK-3 IV-A diliminde, "İshihara kitabı ile yapılan muayenede parsiyel veya total diskromatopsi (renk körlüğü) bulunmayacaktır" denildiğini ifade etti.

Dilekçe Komisyonu, bakanlıkların bu açıklamaları dışında başka bir işlem yapılamayacağına karar verdi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI