Sağlık anketi: Yüzde 94.5 Kürtçe sağlık hizmeti istiyor

Van-Hakkari Tabip Odası tarafından Van’daki sağlık kuruluşlarında çalışan 235 sağlık personeli arasında yapılan ankete katılanların yüzde 94,5’i, Kürtçe sağlık hizmeti istedi.

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Özkan Ünal, yaptığı yazılı açıklamada, başta kadınlar olmak üzere halkın bir kısmının Türkçeyi bilmemesi nedeniyle, sağlık alanında şikayetlerin anlatımında sıkıntıları yaşandığını ve bunun sonucunda hekimlerin tanı ile tedavi hizmetlerinde zorluklar yaşadığını söyledi.

Dil konusunda yaşanan iletişim problemlerini ve gerekli olan ihtiyacı anlayabilmek için odaları tarafından bir anket çalışması yapıldığını ifade eden Ünal, Van il merkezindeki sağlık kuruluşlarında yapılan ankete 235 sağlık çalışanının katıldığını, bunların 193’ünün (yüzde 82.1) doktor, 42’sinin (yüzde 17,9) hemşire ve ebe ile diğer sağlık personeli olduğunu kaydetti.

Ankette, ‘‘Kürtçe biliyor musunuz? Kürtçe bilmek hastalarınız ile olan görüşmenizde ve tedavi planınızda olumlu bir etki yaratır mı? Hasta ve yakınları ile Kürtçe konuşmak ister misiniz? Tabip Odası tarafından düzenlenebilecek bir Kürtçe kursuna katılmak ister misiniz? Tabip odası tarafından yürütülebilecek böyle bir kurs programı faydalı olur mu?’’ sorularının yöneltildiğini belirten Ünal, şu bilgileri verdi:

‘‘Anket neticesinde, hekimler ve sağlık çalışanları ile Türkçe bilmeyen hastalar arasında yüzde 64.2’ye varan oranlarda sıkıntıların yaşanabildiği görülmektedir. Ankete katılanlardan yüzde 94.5’i, Kürtçe bilmenin hastayla olan iletişimde ve tedavi planlamasında faydalı olabileceğini düşünmektedir. Bu yönde yapılacak eğitim faaliyetlerinin faydalı olabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 76.6 gibi oldukça yüksek düzeydedir.’’

Ünal, bölgede sağlık çalışanlarına yönelik Kürtçe’nin sağlıkta iletişim kalitesini yükselteceğini belirtti.

Fıratnews

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI