Sağlık Bakanlığı'nda mesai sorunu yargıya taşındı

Tam Gün Yasası'yla kesintisiz sağlık hizmeti sunulan hastanelerdeki mesai sorunu yargıya taşındı. Günlük 9 saat süren mesainin 8 saate inmesi beklenirken, bir genelge yayınlayan Sağlık Bakanlığı günlük mesainin...

Tam Gün Yasası'yla kesintisiz sağlık hizmeti sunulan hastanelerdeki mesai sorunu yargıya taşındı. Günlük 9 saat süren mesainin 8 saate inmesi beklenirken, bir genelge yayınlayan Sağlık Bakanlığı günlük mesainin başlangıç ve bitiş saatlerinin değişmeyeceğini, çalışanlara günde bir saat öğle tatili kullandırılacağını açıklamıştı.

Sağlık çalışanları kesintisiz hizmet sunulan hastanelerde öğle tatili izni kullanma imkanı olmadığı bilindiği halde bakanlığın bu şekilde bir karar vermesine tepki gösteriyor. Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen, kesintisiz sağlık hizmeti sunan bir personelin günlük mesainin yasa gereği 8 saatin sonunda bitmesi gerektiğini savunuyor. Sendika ayrıca 657 Sayılı DMK'na göre kesintisiz hizmet verilen kurumlarda mesai düzenlemesinde Devlet Personel Başkanlığı'nın muvafakati gerektiğini, ancak genelge ile bu konuda il valilikleri yetkilendirilerek yasaya aykırı davranıldığını öne sürüyor.

Bu itirazlarını bakanlığa ileterek genelgede yeniden düzenleme isteyen Sağlık-Sen, olumsuz cevap alması üzerine konuyu yargıya taşıdı.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, bakanlık genelgesinde sağlık çalışanlarının günlük mesaisinin 8 saate indiği belirtildiği halde, geçmişle bugün arasında değişen bir şey olmadığını söyledi. Bakanlığın kesintisiz sağlık hizmeti sunulan birimlerde çalışanların mesaileri ile ilgili tasarrufu kurumlarına bırakmasıyla keyfi uygulamaların yolunu açtığını ifade eden Kaçar, "Biz kesintisiz hizmet sunan sağlık çalışanlarının 8 saatin sonunda mesailerinin bitmesini ve bu uygulamanın bakanlık talimatı ile Türkiye'nin her köşesinde aynı şekilde uygulanmasını istiyoruz." dedi.
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI