Sağlık Bakanlığının ilaçta kutu başına 1 tl ücret uygulaması tepki çekti

Hükümet artan sağlık harcamalarını bahane ederek yaptığı düzenlemelere yenilerini ekledi. Muayene için hastaneye giden vatandaşlar, doktorun ilaç yazması ...

AKP Hükümetinin sağlıkta tasarruf adı altında sağlığı adıma adım piyasalaştırılması sürüyor. Hükümet artan sağlık harcamalarını bahane ederek yaptığı düzenlemelere yenilerini ekledi. Muayene için hastaneye giden vatandaşlar, doktorun ilaç yazması halinde ceplerinden artı para ödeyecek. Üç kutuya kadar 3 lira ödeyen hastalar, üç kutudan sonraki her kutu için 1 lira verecek. Örneğin 6 kutu ilaç yazdıran bir hasta 6 lira ödeyecek.

Ayrıca daha önce ücretsiz olan acil hizmetlerinden de hiçbir işlem, müdahale gerekmemiş, yatılmamış, sadece reçete yazılmışsa 6 TL katkı payı alınacak.

Sigara ve içkiye gelen zamlara sonrasında "sigara içme kardeşim, alkolü de az iç" diyen Başbakanın Sağlık Bakanlığı'nın kutu başına para ödeme uygulamasına ne diyeceği merak konusu

Sağlık Bakanlığı daha önce de Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile aile hekimlerine 3 lira reçete parası getirirken devlet hastanelerinde muayene olmaları halinde, ilaç yazdırmadan ödedikleri katkı payını 5 liraya, özel hastanelerde 14 liraya çıkarmıştı.

NE KADAR İLAÇ O KADAR PARA

İlaç yazılması halinde bu fatura daha da kabaracak. Aile hekimi, devlet ve üniversite hastanelerindeki doktorlara muayene olup ilaç yazdıranlar aile hekiminde 3 lira, devlet hastanelerinde 9 lira, özel hastanelerde 17 lira ödeyecek.
Ancak hastanın cebinden çıkan para bununla da sınırlı kalmayacak. Doktorun yazdığı reçetede ne kadar çok ilaç varsa o kadar çok para ödenecek. Bir kutu yazılsa dahi 3 lira ödeyecek olan hastalarda sınır 3 kutu olarak belirlendi. Üç kutuya kadar 3 lira verecek olan vatandaşlar, 3 kutudan sonraki her bir kutu için 1 lira ödemek zorunda kalacak. Vatandaşlar aynı zamanda ilacın yüzde 20’lik kısmını da ödemeye devam edecek.

İLACIN TANESİNDEN BİLE PARA ALINIRSA ŞAŞIRMAYIN

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, aile hekimlerine 3 lira reçete parası, katılım paylarına zam ve kutu başına 1 lira düzenlemelerini eleştirdi.

Ücretsiz sağlık diye başlanan bir noktadan ilaç kutusundan bile para alma aşamasına gelindiğini kaydeden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Parasız sağlık hizmeti, herkesin erişebildiği bir sağlık gibi söylemlerle başlanan noktada bugün ilaç kutusundan bile para alınacağı bir duruma gelinmiştir. Son zam furyasına muayene katkı paylarının artırılması ve ilaç kutularından para alınmaya başlanması ile sağlık da eklenmiş oluyor. Bu düzenleme ne yazık ki vatandaşın sağlık hizmetlerine ulaşmasında bir set olacaktır. Hükümet vatandaşa sunduğu sağlık hizmetini zorlaştırarak tasarruf etme anlayışı yerine sağlık politikalarını gözden geçirerek tasarruf yoluna gitmelidir.” dedi.

Daha önce aile hekimliğine teşvik için katkı payı alınmadığını belirten Kahveci, “Daha önce sadece 1. basamakta katkı payı alınmıyordu. Vatandaşın aile hekimine gitmesi isteniyordu. Şimdi aile hekimine giden vatandaş da katkı payı ödeyecek. Yani böylelikle sağlık hizmetlerinin her aşaması paralı olmuş oldu. Aslında vatandaş sağlık primi ödüyorsa, katkı payı, ilaç kutusunda para alma gibi uygulamalar olmamalıdır. Hep prim alınması hem bu gibi ek ilave ücretler istenmesi haksızlıktır. İlacın tanesinden bile para alınması gibi uygulamalarla da karşılaşırsak kimse şaşırmasın.” şeklinde konuştu.

(İstanbul/EVRENSEL)

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI