Sağlık için haftada 4 kez 20 dakika yeter!

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Geriatrik Bilimler Araştırma Merkez

Güneş ışınları, en ucuz ve kolay ulaşılabilen D vitamin kaynağı...

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Geriatrik Bilimler Araştırma Merkezi (GEBAM) Müdürü Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, güneş ışınlarının, D vitamininin temel kaynağı olduğunu, bu vitaminin eksikliğinin, sadece kemik hastalıklarına değil, diğer sistemlerdeki bazı hastalıklara yatkınlıkta önemli rol oynadığını bildirdi.

YAŞLANMAYI HIZLANDIRIYOR
D vitamininin deride adeta hazır olarak bulunduğu ve güneş ışınları ile harekete geçtiği için bir hormon olarak yorumlandığını vurgulayan Kutsal, bu vitaminin eksikliğinin pek çok ülkede yaygın olarak görülen önemli ve güncel bir sorun olduğunu söyledi. Bu vitaminin eksikliğinde çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ise “osteomalazi’’ (kemiklerde mineralizasyon eksikliği) ve “osteoporoz’’ (kemik erimesi) hastalıkları görüldüğünü ifade eden Kutsal, şunları söyledi: “D vitamini eksikliği olan kişilerde yaşlanmanın hızlandığına dair görüşler de mevcuttur. Güneş ışınları, en ucuz ve kolay ulaşılabilen D vitamin kaynaklarıdır. Uygun saatlerde güneş ışınlarından yararlanılmalıdır. Haftada dört defa kol ve bacakların 20 dakika süre ile direkt güneş ışınına maruz bırakılması yeterlidir.”

GAZETE HABERTURK
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI