Sağlık karnesi kalktı ama sistem aksıyor

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Bağ-Kur'lular için sağlık karnesi ve vize işlemi uygulamasının kalkmasına rağmen, eczanelerde, kimlik numarasıyla provizyon alınamadığını ve sistemin vize sorgulaması yaptığını açıkladı.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Bağ-Kur'lular için sağlık karnesi ve vize işlemi uygulamasının kalkmasına rağmen, eczanelerde, kimlik numarasıyla provizyon alınamadığını ve sistemin vize sorgulaması yaptığını açıkladı.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, 7 Nisan Pazartesi gününden itibaren emekliler ve bakmakla yükümlü bulundukları aile fertleriyle Bağ-Kur'luların muayene ve tedavilerinde sağlık karnesi yerine T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanlarını göstermelerinin yeterli sayıldığını hatırlattı.
 
Saydan, söz konusu düzenlemeyle Bağ-Kur'lular için vize işlemi uygulamasının da kaldırıldığını söyledi.
 
Bu düzenlemenin ardından, söz konusu hak sahiplerinin ilaçlarının, başvurdukları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı sağlık kurum ve kuruluşunun reçetelerine yazıldığını kaydeden Saydan, reçetelerde sadece hastanın kimlik numarasının bulunmasının bazı sıkıntılar yarattığını bildirdi.
 
Uygulamanın yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar Bağ-Kur'lu hastalar için sadece kimlik numarası girilerek provizyon alınamadığını belirten Saydan, emeklilerle bakmakla yükümlü olduğu kişiler için ise bu sorunun dün itibariyle çözüldüğünü söyledi.
 
Saydan, "Bağ-Kur'lular için eczanelerde sadece kimlik numarasıyla provizyon alınamıyor. Ayrıca, uygulamadan kalkmasına rağmen sistem vize sorgulaması da yapıyor. Vizesi biten hastalar ilaçlarını alabilmek için kuruma başvurunca yeni vize verilmiyor. Ancak, sistem hala bunu sorguladığı için de vizesi olmayanlar ilaçlarını alamıyor" dedi.
 
Saydan, sağlık karnesi zorunluluğu kalkan hak sahiplerinin ellerinde bitmemiş sağlık karneleri varsa ilaçlarını buraya reçete ettirmeleri gerektiğini söyledi.
 
"Sahtecilik nasıl önlenecek?"
 
Sağlık karnesi olmadan sadece kimlik numarasıyla tedavi imkanı getirilmesinin bürokratik işlemlerin azaltılmasını, iş gücü ve zamandan tasarruf edilmesini sağladığını vurgulayan Saydan, "Ancak, sağlık kurumunun reçetesine sadece kimlik numarası yazılarak sahteciliğin önüne nasıl geçilecek? Ayrıca, sağlık karnesi olduğunda hekim hastanın daha önce kullandığı ilaçları ve aldığı dozları görebiliyor, ona göre tedavi uygulayabiliyordu. Şimdi o imkan da ortadan kalktı" hatırlatması yaptı.
 
Saydan, "Bu nedenle 'Akıllı Kart' çıkıncaya kadar sağlık karnesi uygulaması devam etmeli. Otomasyon sistemine geçildiği zaman hem sahtecilik önlenir hem de hekim hastasının kullandığı ilaçları görebilir" dedi.
 
Bitmeyen karneler kullanılacak
 
Öte yandan, SGK, yeni düzenlemeye açıklık getirmek amacıyla bir genelge yayımlayarak, bitmeyen sağlık karnelerinin kullanılmaya devam edeceğini bildirdi.
 
Sağlık karnelerindeki mevcut reçetelerin kullanılmaya devam edileceği, reçete sayfaları biten ve yenilenmeyenler için ise başvurdukları sağlık kuruluşunun reçetelerinin kullanılacağı belirtilen genelgeye göre, reçetelerde, hekimin adı soyadı, ıslak imzası, kuruluş/kurumun adı, hekimin ana uzmanlık dalıyla birlikte varsa yan uzmanlık dalı; asistanlar için ise ihtisas yaptığı uzmanlık dalı ve hekimin diploma numarası veya Sağlık Bakanlığı'nca verilen doktor diploma tescil numarası yer alacak.
 
Reçetelerde ayrıca, hastanın kimlik numarası, adı soyadı, kurum sicil/tahsis numarası, reçete tanzim tarihi ve protokol numarası bulunacak.
 
İmza dışındaki bilgiler, el yazısıyla yazılabileceği gibi kaşe veya bilgisayar ortamında ya da hastane otomasyon sistemleri tarafından basılan etiketin/barkodun yapıştırılması şeklinde de olabilecek. Reçetelerde, başhekim onayı ve mührü aranmayacak.
 
SGK'ya 7 Nisan'dan itibaren ilk kez sağlık karnesi için müracaat eden emekli ve hak sahiplerine, daha önceden sahip olmakla birlikte sağlık karnesi biten, kaybolan ve kullanılmaz durumda olanlara sağlık karnesi verilmiyor.

Manşetler