'Sağlık reformu, Türk doktorlara acı ilaç oldu'

Son haftalarda doktorlara yönelik saldırılar Batı basının da dikkatini çekti. Financial Times gazetesi, sorunu 'Reformlar, Türkiye'nin doktorları için acı ilaç oldu' başlıklı haberinde ele aldı.

Gaziantep'teki doktor cinayeti, Van'da BDP milletvekilinin bir doktora yönelik saldırısı, İstanbul'da geciktikleri öne sürülen iki ambulanstaki sağlık personeline yönelik saldırıları da hatırlatan gazete, bu şiddetin arkasındaki faktörleri irdeledi. Gazete 'Birçok doktora göre şiddetin nedeni, hükümetin, tıp profesyonellerini eleştirirken en gurur duyduğu başarılarından biri olarak gösterdiği sağlık reformlarında' değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de 2003'te başlatılan sağlık reformlarına ilişkin bilgilere de yer verilen haberde, halkın yüzde 90'ından fazlasının sağlık sigorta sisteminden yararlandığı belirtildi.

'BÜYÜK BAŞARI ÖYKÜSÜ'
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye'de sağlık reformlarını 'büyük bir başarı öyküsü' olarak nitelerken, buna karşın sağlık harcamalarının, GSYH'den hızlı büyüdüğünü, halkın artan beklentilerini idare etmekte zorluklar yaşandığına işaret etti.

'TEDAVİ KALİTESİ DÜŞTÜ'
Gazete, birçok doktorun, 'Reformlar, gösterildiği gibi başarılı değil. Konsültasyon zamanı ve hasta başına kaynakların azalması nedeniyle tedavi kalitesi düştü' yorumunu da aktardı. Ankara Tabip Odası Başkanı Özden Şener de 'Doktor tuvalete gitse bile hastalar, şikayet hattını arıyor. Yüksek beklentiler ve düşük hizmet kalitesi şiddete yol açıyor' değerlendirmesinde bulundu. Birçok doktorun ise kendilerini hedef gösterdiği gerekçesiyle Başbakan Erdoğan'ı suçladıkları öne sürüldü.
Adı açıklanmayan bir beyin cerrahının 'Doktorlar kötü olarak gösteriliyor, Sağlık Bakanlığı, doktorlara karşı halkın yanında yer aldığı görüntüsünü veriyor' sözlerine de yer verildi.

Medyaya büyük görev düşüyor
SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, sağlık çalışanlara yönelik saldırıların durması için herkese görev düştüğünü, özellikle medyaya büyük görevler düştüğünü söyledi. Akdağ, 'Şiddetin artmasında şiddet içerikli televizyon dizilerinin etkisi var mı?' sorusuna şu yanıtı verdi: 'Şiddetin önlenmesinde özellikle medyaya büyük görev düşüyor. Şiddet görüntüleri başta çocuklar olmak üzere toplum psikolojisini olumsuz etkiliyor'

Levent AKPINAR
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI