Sağlık Uygulama Tebliği basitleştiriliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hastaların eczanelerde ilaç alırken provizyon sisteminin zaman zaman çalışmamasından dolayı yaşadıkları sorunun çözümü ve ilaç geri ödemelerindeki aksaklıkların giderilmesi için çalışma yürütüyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hastaların eczanelerde ilaç alırken provizyon sisteminin zaman zaman çalışmamasından dolayı yaşadıkları sorunun çözümü ve ilaç geri ödemelerindeki aksaklıkların giderilmesi için çalışma yürütüyor.

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eczacıların en önemli sorunlarının başında, Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT) son derece anlaşılmaz ve karmaşık olması, provizyon sisteminin iyi çalışmamasından dolayı kesintiler yaşanması geldiğini söyledi.

SGK Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürü Hasan Çağıl'a yaptıkları ziyarette bu sorunlarını aktardıklarını, SUT'un eczaneler ve reçete kontrol birimlerince farklı yorumlandığını dile getirdiklerini ifade eden Özel, şunları söyledi:

''Sayın Çağıl bu konudaki görüşlerimize hak verdi ve bizden bir rapor istedi. 16 eczacı odasının ilgililerinden oluşan Sağlık Uygulama Tebliği Komisyonu ile bir toplantı yaparak basitleştirilmiş bir tebliğ taslağı hazırladık ve GSS Genel Müdürlüğüne sunduk. Sayın Genel Müdür, 'SUT'un TEB'in önerileri de dikkate alınarak basitleştirileceğini, herkes tarafından anlaşılır ve uygulanabilir bir içeriğe kavuşturulacağını' ifade etti.''

Çalışmanın, eczanelerde kullanılan provizyon sistemi ile SUT'un bire bir uyumlu hale getirilmesini de kapsadığını bildiren Özel, bunun hasta ve eczacı mağduriyetini ortadan kaldıracağını söyledi.

Buna yönelik sistemin 1 Eylülde hayata geçmesinin öngörüldüğünü, ancak ihtiyaca tam olarak cevap vermesi ve uygulamaya sorunsuz geçilmesi için uygulamanın 1 Ocak 2010'a ertelendiğini belirten Özel, ''1 Ocaktan itibaren basitleştirilmiş bir SUT ve iyi bir provizyon sistemiyle hizmet vermeyi ümit ediyoruz'' diye konuştu.

''SGK'ya sunduğunuz taslak SUT'ta ne gibi öneriler yer alıyor?'' sorusuna Özel, şu yanıtı verdi:

''Temel önerimiz, ilaç ödemelerinin Sağlık Uygulama Tebliği'nden çıkarılıp ayrı bir tebliğde yer alması. İlaç ödemeleri dışındaki düzenlemenin de basit ve son derece anlaşılır bir biçimde olmasını istiyoruz. Örneğin, kanser veya diyaliz ilaçlarının ödenmesine ilişkin hükümler sayfalarca tutuyor. Her okuyan da başka yorumluyor. Biz yoruma açık olmayan, basit ve bilgisayara aktarılabilir bir tebliğ istiyoruz.''


Zaman

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI