Sağlıkta taşeron işçi hiç bir hakkını kullanamıyor!

Sayıştay ve Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerdeki denetimlerinde, hastanelerin giysi ve sağlık teçhizatlarını taşeron işçilere aldırdığı, yemek paralarının ödenmediği ve izinlerin kullandırılmadığı ortaya çıktı.

Mithat YURDAKUL

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki taşeronlarla ilgili denetimlerde çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Sayıştay ve Sağlık Bakanlığı elemanlarının yaptığı denetimlerde, giysi ve sağlık teçhizatlarının taşeron işçilere ceplerinden aldırıldığı, yemek paralarının ödenmediği, yıllık izinlerin kullandırılmadığı ortaya çıktı.

Sayıştay ve Sağlık Bakanlığı denetim elamanları, kamu hastanelerinde çalıştırılan ve sayıları 229 bini bulan taşeron işçilerle ilgili denetimler yaptı. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, 24 Aralık'ta devlet hastanelerine yolladığı duyuruda, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlardaki taşeron işçilerin hakları ile ilgili genelge ve genel yazı hükümlerine uyulmadığını belirtti.

Yazıda, "Sayıştay Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı denetim elamanları tarafından yapılan denetimlerde, yüklenici firmaların; ihale dokümanında öngörülen sürede işçi ücretlerini ödemediği, yıllık izinlerini kullandırmadıkları, yol, yemek ve giyecek ihtiyaçlarının karşılanmadığı, giyim ve teçhizatların işçilere aldırıldığı, yüklenici firmaların işçileri mağdur ettikleri belirtilmiştir" denildi.

Ücretler mercek altına alınacak

Taşeronların mağduriyetlerinin önlenmesi ve telafisi güç hukuki yaptırımlarla karşılaşılmaması için ilgili genelgeye uyulması istenen yazıda özetle şu kurallara uyulması istendi:

"İşçi ücretlerinin işçiler adına açılmış olan banka hesaplarına, yükleniciye hak ediş ödemesinin yapıldığı gün veya takip eden gün içerisinde aktarılması sağlanacaktır. İhale dokümanlarında işçilere öngörülen ücretlerle yüklenici tarafından işçilere ödenen ücretler kontrol edilecektir. İşçilerin yemek, yol ve giyecek ihtiyaçları yüklenici firma tarafından karşılanacaktır. İş sözleşmelerinin zincirleme devam etmesi nedeniyle, yıllık izinlerinin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 53 ve 54. maddeleri gereğince kullandırılmaları gerekmektedir. İşçilerin ücretlerinin yüklenici firma tarafından zamanında kasten ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde en az on gün süreli ihtar yapılarak, gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin yüzde 1'ni geçmemek üzere idarece belirlenecek ceza oran uygulanacağı belirtilmektedir."

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI