Sağlıkta yerli projeler için ilk adım atılıyor

Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK) sağlık alanını, Türkiye'nin ivme kazanması gereken alanlardan biri olarak belirlemesinin ardından, yerli sağlık projeleri için yapılacak çalışmalar "Medikal Biyoteknoloji Konferansı"nda masaya yatırılacak.

TÜBİTAK'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, ilaç, aşı, biyomalzeme ve medikal ekipmanlarının yerli olarak geliştirilmesi için ilk adım atılıyor. BTYK'nın Ocak ayındaki 25. toplantısında sağlık alanı Türkiye’nin ivme kazanması gereken alanlarından biri olarak belirlenmesinin ardından sağlık alanının en önemli başlıklarından biri olan ‘Medikal Biyoteknoloji’de yapılacak çalışmalar için TÜBİTAK öncülüğünde önemli bir çalışma başlatıldı.

Medikal Biyoteknoloji’nin kapsadığı ilaç, aşı, biyomalzeme, biyomedikal ekipman ve tıbbi tanı kiti alanlarında yapılabilecek çalışmalarla ilgili özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruşları temsilcilerinden bin 200'den fazla hedef önerisi toplandı. Yapılan değerlendirmelerde belirlenen 38 hedef Medikal Biyoteknoloji Delfi Anketinde yer aldı. Ankete katılan binin üzerinde uzman hedefleri yapılabilirlik ve önem düzeyleri açısından analiz etti. Anket sonuçlarına göre, üniversiteler, özel sektör, STK ve kamu kurumu temsilcilerinden oluşan odak gruplarla teknoloji yol haritaları oluşturuldu. İlaç, aşı, biyomalzeme, biyomedikal ekipman ve tıbbi tanı kiti başlıklarında belirlenen teknoloji yol haritaları ise 27 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00'da Ankara’daki TÜBİTAK Başkanlık Binası Feza Gürsey Konferans Salonu’nda düzenlenecek konferansta masaya yatırılacak.

Konferansta TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, "Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekseninde Sağlık Alanı ve Güncel Gelişmeler" başlıklı bir sunum yapacak. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir’in yöneteceği özel oturumda ise ilaç, aşı, biyomalzeme, biyomedikal ekipman ve tıbbi tanı kiti konularındaki teknoloji yol haritası çalışmalarıyla ilgili gelişmeler aktarılacak.

Manşetler