Sezaryen doğumlarda çocuğun faydalı bakteriler için 20 sene annesini emmesi gerekiyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, anneleri normal doğum ve sonrasındaki beslenme şekilleri hakkında uyardı.

ESRA ALUS İstanbul

Bebeğin anne karnında 1.5 kilo bakteriyle karşılaştığını ve bakterilerin aslında hayat kaynağı olduğunu kaydeden Yağcı, "Bu bakteriler doğumda annemizden bize geliyor. Sezaryenle doğan çocuğun bu faydalı bakterileri alabilmesi için 20 sene annesini emmesi gerekiyor. Türkiye'de bugün üç doğumdan biri sezaryenle gerçekleşiyor. Bizden başka bir ülke yok. Bu çocuklar bilinmeden, sağlık adına birkaç puanları çalınarak ve tokatlanarak dünyaya getiriliyorlar. Buna kimsenin hakkı yok. Sonra o çocuklara bakıyoruz daha kolay hasta oluyorlar" dedi.

Artan hastalıklara dair alerji örneğini veren Yağcı, anne sütünün bakteriyle ilişkisine ilişkin de şunları anlattı; "Normal doğumdan 2 saat sonra hazır olan anne sütü o bakterileri besleyecek. Anne sütünün içinde o bakterilerin maması vardır. Bakteriler beslenmezlerse ölür bir iş yapamazlar. Annenin sağlığını yöneten bakteriler, bebeğe geçecek ve sağlığını yönetecek. Anne sütü hem bebeği besliyor, hem de taze bakteriler üretiyor."

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI