SGK, 'Vakıfların kliniklerine ödeme yapmam' dedi ama, Duyuru, 5 Saatte Hastanelik' Oldu

SGK'ya faturalanan muayeneleri, 'özel'in iki katı olan vakıf üniversiteleri, semt poliklinikleri açınca kurum, faturaları kabul etmeyeceğini duyurdu. Duyuru sitede sadece 5 saat kaldı.

Ebru Erdoğan - Habertürk

SGK'ya faturalanan muayeneleri, 'özel'in iki katı olan vakıf üniversiteleri, semt poliklinikleri açınca kurum, faturaları kabul etmeyeceğini duyurdu. Duyuru sitede sadece 5 saat kaldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vakif üniversiteleri tarafından açılan polikliniklere, 1 Kasım 2013'ten itibaren ödeme yapmayacağını duyurdu. Kurumun internet sitesinde 10 Ekim'de yer alan duyuru, gün bitmeden 5 saat sonra sessiz sedasız kaldırıldı. Duyurunun akıbeti merak edilirken, alınan karar uygulanacak mı, uygulanmayacak mı bilinmiyor. 

SGK Hastanelerle hastayı karşı karşıya getiren ve muayene bedeli olarak hastanın ödediği 12 liralık katılım payı, özel üniversitelerde alınmıyor. Hasta, özel üniversitelerde ve ona bağlı polikliniklerde muayene olduktan sonra katılım payını eczaneye, 5 lira olarak ödüyor. Özel hastaneler ve tıp merkezleri, Sağlık Bakanlığı'nın açtığı kadrolar dışında hekim istihdamı yapamazken, vakıf üniversiteleri ile semt polikliniklerinde organ nakli, diyaliz, tüp bebek gibi branşlar dışında hekim kadrosu sınırlaması bulunmuyor. 

Muayene paketleri SGK'YA 2 KAT PAHALI

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ayakta muayenelerde vakıf üniversitelerine ödediği ücret, özel hastanelere ödediği SUT fiyatlarının 2 katına ulaşıyor. 

SGK, FİYATI KALDIRAMADI

Özel hastaneler, vakıf üniversiteleri hastaneleri ve devlet hastaneleri, 5 yıl önce planlama kapsamına girdi. Bu planlama sonrasında ilk olarak özel hastaneler ele alındı, özel sektöre yeni hastane açma yasağı getirilirken, bu hastanelerde yeni hekim kadrosu açılması da engellendi. Ancak planlama sırasının özel üniversitelere gelmediğini gören sektör, kendi üniversitelerini açmaya başladı; hastane-üniversite işbirliği anlamına gelen 'afiliasyon'ları hızlandırdı. Böylece üniversitesindeki bazı hekimleri, hastanelerinde çalıştırma imkânını oluşturdu. Son dönemde neredeyse her özel hastanenin, bir üniversite açma hedefinin ardında bu yattığı dile getiriliyor.

Buraya kadar özel sektör için her şey yolunda gitti.

Ancak sektör, üniversiteyle yetinmeyip üniversiteye ait semt poliklinikleri açmaya başladı. Bunun nedeni ise şuydu; SGK, örneğin bir dahiliye muayenesi için özel hastanelere 28 lira öderken, bilim yuvaları olan üniversiteler için bunu 56 lira olarak belirlemişti. Dolayısıyla özel sektöre ait vakıf üniversitelerinin klinikleri için de bu fiyatı ödüyordu. Özel sektör, yıllardır artmayan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarını kendi yöntemleriyle bu şekilde yükseltirken, her yıl bütçesi açık veren SGK, bu sisteme 'Dur' dedi. Yayınladığı duyuruda, "YÖK'ün yükseköğretim kurumlarının semt polikliniği ve ek hizmet binası açmalarının uygun olmadığı yönündeki görüşüne istinaden, kurumumuzla protokol sözleşmesi bulunan üniversiteler, kendilerine bağlı semt polikliniği ve ek hizmet binalarında sağlık hizmeti üretemeyeceklerinden, 1 Kasım 2013'ten itibaren kurumumuza fatura gönderemeyecektir" dendi. Ancak duyuru, çok geçmeden siteden kaldırıldı. 

İŞTE SGK'NIN O DUYURUSU

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI