SGK'dan hastalara yeni yıl hediyesi

Her gün değişen kuralları yüzünden hem hastaları hem de eczacıları sıkıntıya sokan SGK'nın hastalara yeni yıl hediyesi " rapor çilesi" oldu.

Her gün değişen kuralları yüzünden hem hastaları hem de eczacıları sıkıntıya sokan SGK'nın hastalara yeni yıl hediyesi " rapor çilesi" oldu.

Hastalara ilaç veren doktor ve hastaneler Sağlık Bakanlığı'na, SGK ise Çalışma bakanlığı'na bağlı. SGK, 2008 SUT hükümlerine göre hastaların hastanelerden aldığı raporlarda bazı değişiklerin olmasını istiyor. 2008 SUT hükümlerine aykırı, eksiklikleri bulunan raporlar 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren hükümsüz oldu. İlaçlarını almak için eczaneye giden hastalara ellerinde raporları bulunmasına rağmen eczacılar ilaç veremeyecek. Hastalarla eczacılar yine karşı karşıya gelecek.

HANGİ RAPORLAR GEÇERSİZ?

SGK'nın raporlardaki istekleri bitmiyor. Parça parça yapılan düzenlemeler hastaları mağdur ettiği gibi doktor ve eczacıları da sıkıntıya sokuyor. SGK, TC kimlik numarası bulunmayan raporları iptal etti. Bir başka uygulamada ise raporda ilaç adı yerine etken maddesinin yazılması zorunluluğunu getirdi.

1 Ocak 2009 tarihinden itibaren geçersiz olan raporlarda ICD-10 kodu (hastalık teşhis kodları) ve ilaç etken madde ismi bulunmuyor. 1 Ekim 2008 tarihinden önce rapor alan hastaların raporları, SGK'nın 2008 SUT hükümlerine göre eksikleri bulunduğu için geçersiz oldu.

RAPORLAR DÜZELECEK

Elinde süresi dolmamış sağlık raporu bulunan hastalar ya yeni rapor çıkaracak yada raporu aldığı kurumda düzelttirecek. Bu işlemler sırasında muayene parası alınırsa hastanın cebinden, devletin de kasasından para çıkacak. Hastanelerde oluşacak rapor kuyrukları ve mağduriyetler, yerel seçim öncesi sağlıkta reform yaptığını ileri süren hükümete karşı vatandaşın tavır almasında etkili olacak.

Hastanın elindeki uzman hekim raporu ise, raporun çıktığı hastanede raporu düzenleyen doktor tarafından, doktor yoksa hastanedeki aynı branştan başka bir hekim tarafından düzeltilebilecek.

Sağlık kurulu raporu ise raporda yer alan hekimlerden biri tarafından mevcut raporun üzerinde yapılacak eklemeler kabul edilecek. Yapılan değişikliklerde mutlaka doktorun kaşesi, imzası başhekimlik mührü ve ıslak imzası bulunması gerekiyor.


Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI