Şifa Kaynağı Kirazı Yemenin Tam Zamanı

Çok sayıda hastalığa iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanan kirazın mevsimi olması nedeniyle bol bol tüketilmesi önerildi.

Yurt dışından gelen taleplerle üretimi giderek artan kirazın, çok sayıda hastalığa ’’şifa kaynağı’’ olduğu belirtilerek, mevsimi olması nedeniyle bol bol tüketilmesi istendi.

Kirazın faydalarıyla ilgili bilgi veren Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Doç. Dr. Yeşim Okay, hasadı devam eden kirazın, bu yıl bol ve ucuz olduğunu söyledi.

Antioksidan Özelliğine Sahip
Kirazın çok sayıda hastalığa iyi geldiğinin bilimsel olarak ispatlandığını anlatan Okay, mevsimi olması nedeniyle bol bol tüketilmesini önerdi. Kirazda antosiyaninin ağrı kesici özelliği olduğunu ifade eden Okay, "Bu özelliğinin yanı sıra antosiyaninler vücuttaki toksik maddeleri temizleyen antioksidan özelliğe de sahiptir" dedi.

Sakinleştiriyor
Kirazın kolesterolü düşürdüğünü, bünyesindeki fosforun sinirleri güçlendirerek sakinlik sağladığını belirten Okay, şöyle konuştu:

"Kirazın idrar sökücü özelliği vardır. Böbrek ve safra kesesi taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Vücuttaki fazla suyun atılımına da yardımcı olur. Bunun yanı sıra vücuttaki nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur, ağır ilaçlar gibi nedenlerle yorulan karaciğerin iyileşmesini sağlar. İçerdiği A vitamini sayesinde de gözlere iyi gelir. Ayrıca, vücut direncini de artırır."

Kiraz Ağacı Kabuğu Balgamı Söktürüyor
Kiraz ağacı kabuğunun kaynatılarak içilmesinin ateş düşürücü etki yapacağını bildiren Okay, kiraz çiçeklerinin göğsü yumuşatıp, balgam söktüreceğini söyledi.

Okay, kiraz saplarının kaynatılıp içilmesi ile de kilo verdirici özelliğinden faydalanılabileceğini bildirdi.

Kiraz Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Okay, kiraz alırken temiz, parlak ve zarar görmemiş olmasına dikkat etmek gerektiğini anlattı.

Koyu renkli kirazların açık renklilere göre daha tatlı olacağını belirten Okay, "Satın alınan kirazlar saplı bir şekilde buzdolabında bekletilirse saklama süresi daha uzun olur" dedi.

Okay, bilinenin aksine, kiraz meyvesinin sapının kısa veya uzun olmasının, meyvenin kalitesini etkileyen bir faktör olmadığını söyledi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI