Sigarayı bırakınca çok kilo alır mıyım?

Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayanlar, en çok “Bırakmak için çok mu geç kaldım?”, “Kilo alır mıyım?”, “Ya yeniden başlarsam?”, “...

Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayanlar, en çok “Bırakmak için çok mu geç kaldım?”, “Kilo alır mıyım?”, “Ya yeniden başlarsam?”, “Sigarayı bırakmanın ilk adımı nedir” sorularını yöneltiyor

Sağlık Bakanlığı’nın 27 Ekim 2010’da hizmete açtığı “Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı”nı arayanların en çok sordukları sorular bakanlığın resmi internet sitesinde cevaplarıyla birlikte yer alıyor. “Bırakmak için geç mi kaldım?” sorusuna, “Hangi yaşta ve hangi hastalığa sahip olursanız olun sigarayı bırakmak için asla geç değildir” yanıtı veriliyor. “Kilo alır mıyım” sorusu ise, “Sigarayı bıraktığınızda iştahınız artabilir. Ama alacağınız kilolar geçici olacaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra hareket yeteğiniz artacağı için kilo vermeniz daha kolay” diye yanıtlanıyor.

İlk adım karar vermek

Sitede, sigara bırakmanın ilk adımlarının, karar vermek, hazırlanmak ve bir plan yapmak olduğu vurgulanıyor.

“Kendimde ne gibi yoksunluk ve toparlanma belirtileri görebilirim?” sorusuna, “Kendinizi biraz huzursuz, gergin, haksızlığa uğramış veya yorgun hissedebilirsiniz. Bazı insanlar uyumakta ya da konsantre olmakta güçlük çekmektedir. Bütün bu belirtiler geçicidir” yanıtı veriliyor. Sigaraya karşı şiddetli arzu duymanın yol açtığı belirtileri nasıl yönetebilirim?” sorusu da şöyle yanıtlanıyor:

“Kendinize yapacağınız psikolojik telkinler, irade, inanç ve kararlılığınız bu belirtileri atlatmanızda yardımcı olacaktır. İlaç tedavisi de alabilirsiniz. Spora başlayabilirsiniz. İlk günlerde içme arzusuna karşılık derin nefesler alın. İlk bir kaç gün çay, kahve ve alkolden uzak durun.”

Arayanların en çok sordukları, “Ya yeniden başlarsam” sorusuna, “İçtiğinizin farkına vardığınızda içtiğiniz sigarayı bırakınız. Paketin kalanını atınız ve o ortamdan hemen ayrılınız” yanıtı veriliyor.
“Sigarayı bırakmayı çok denedim ama hiç başaramadım. Daha ne yapabilirim?” sorusu ise, şöyle yanıtlanıyor:

“Daha önce sigarayı bırakmaya çalıştıysanız ve işe yaramadıysa kaygılanmaya gerek yok. Başarısız olmadınız, sadece bir sonraki seferde bırakmak için alıştırma yapmış oldunuz. Araştırmalara göre, geçmişte ne kadar çok denemişseniz gelecekte başarılı olma şansınız o kadar yüksektir. Çünkü her defasında nasıl bırakacağınız konusunda daha da tecrübe kazandınız. Bir sonraki seferi planlamaya biraz daha fazla zaman ayırınız ve olumlu düşününüz.”

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI