Son dönemdeki kanser hastaları acı çekmeyecek

Sağlık Bakanlığı tedavi şansı olmayan hastalara bakım sunan ‘hospice’ benzeri birimleri hayata geçiriyor. Proje son evredeki kanser hastalarının dayanılmaz ağrılarını da dindirecek.

Avrupa ve ABD’deki ‘hospice’ denilen tedavi şansı olmayan son dönem hastaların bakımının yapıldığı merkezlerin ülkemizde de faaliyet göstermesi için Sağlık Bakanlığı düğmeye bastı. Projenin en önemli ayaklarından birini, son dönem kanser hastalarının ağrılarının dindirilmesi amacıyla güçlü ağrı kesicilere ulaşımın kolaylaştırılması oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, ‘palyatif bakım’ projesiyle ilgili bu hizmetin daha çok tedavi şansı kalmayan son dönem kanser hastaları için gündeme geldiğini, ancak felç ve alzheimer hastaları için de palyatif bakımın söz konusu olduğunu anlattı. Şencan, projenin sadece hastaları değil, hasta yakınlarını da kapsamasının planlandığını belirtti. Şencan, projenin kapsamı hakkında şu bilgiyi verdi: ‘’ Proje üç basamaklı. İlk basamakta hastayı aile hekimi takip edecek. Böylece hasta gerekirse ikinci ve üçünce basamaktaki uzman ya da merkez ve hastanelere sevkedilecek. Proje için gereken mevzuat çalışması bitmek üzere, birkaç düzeltme kaldı.’’

‘Opiod’lara erişim kolaylaşacak’

Palyatif bakıma ihtiyaç duyan hastaların daha çok beslenme zorluğu, bulantı ve kusma problemleriyle karşılaştığını ifade eden Şencan, projenin esasını, bu sorunların ortadan kaldırılması, hem aileye hem de hastaya psiko-sosyal destek verilmesinin oluşturduğunu söyledi. Hastaların beslenme probleminin çözümünün sağlık personelinin eğitiminden

geçtiğini kaydeden Şencan, ağrı sorunun çözümü için de güçlü ağrı kesicilere ulaşımın kolaylaştırılmasının öngörüldüğünü bildirdi. Şencan, şöyle konuştu: “Son dönem kanser hastalarının ağrılarının dindirilmesinde ‘opiod’ denilen kuvvetli ağrı kesiciler etkili oluyor. Bu hastaların söz konusu ilaca erişimini kolaylaştıracağız.’’ Projeyle üçüncü basamaktaki belirli merkezlerin çatısı altındaki ‘hospice’ denilen merkezlere benzer palyatif bakım birimleri önce pilot illerde başlayacağını, daha sonra tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılacağını söyledi.

UYGULAMA HEM HASTAYI HEM DE HASTA YAKINLARINI KORUYOR

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkan Yardımcısı Opr. Dr. Murat Gültekin, dünyada daha çok gelişmiş ülkelerde uygulanan palyatif bakım sayesinde hastaların yaşamlarının son döneminde aileleri ile birlikte olabildiğini ifade eden Gültekin, ‘’Bu hastalar ailesiyle birlikte yemek yiyebilmeli. Gelişmiş ülkelerdeki uygulamalarda bu hastalar ortak mutfaktan yeyip içiyor’’ dedi.
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI