Sporcu çocuklar nasıl beslenmeli?

Çocuğunuz sporla uğraşıyorsa doğru beslenme alışkanlıkları geliştirmesi, yaşamı için çok gerekli.

Uzm .Dyt . Selahattin Dönmez ve Dyt. Didem Beşirikli sporla ilgilenen çocuğunuz için beslenmesi hakkında bilgiler anlatıyorlar.

Çocuğunuz sağlıklı, uygun şekilde dengelenmiş öğünler tüketiyorsa, ihtiyacı olan tüm besin öğelerini alıyor demektir. Ancak 1, 5-2 saatten fazla yüzme veya koşu gibi egzersiz yapan çocuğun artan enerji ihtiyacını karşılamak için daha fazla besine ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun beslenme listesinde mutlaka vitamin, mineral, karbonhidrat ve protein yönünden zengin besinleri bulundurun.

Enerji Barları
Enerji barları gibi birçok sporcu yiyeceği ve içeceği var biliyorsunuz. Genellikle genç sporcuların enerji ihtiyaçlarını karşılamak için bu ürünlere ihtiyacı yok. Bu ürünler çocuğunuzun atletik performansını geliştirici sihirli içeriklere sahip değil. Ancak kolay taşınabilir olmalarından dolayı sağlıklı bir yemek yiyebilmek için zamanı olmayan çocuklara verilebilir.

Vitamin ve mineraller: Yeşil yapraklı sebzeler, havuç, biber çok sayıda vitamin ve mineral sağlar. Ayrıca yeterli seviyede kalsiyum ve demir alması da önemli. Kalsiyum sağlıklı ve güçlü kemikler için gerekli. Kalsiyumdan zengin besinler süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerdir. Demir vücutta oksijen taşınmasına yardımcı olur. Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kurutulmuş meyveler, yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar demir bakımından zengin besinler.

Protein: Protein düzenli idman ve egzersiz yapan çocuğunuzun kaslarını geliştirmek için yardımcı. Ancak çok fazla ekstra miktarda protein almaya gerek yok. Çünkü bu kalsiyum kaybına neden olabilir. Balık, et, süt ürünleri, tavuk, soya ürünleri, yağlı tohumlar protein için zengin besinler.

Karbonhidratlar: Vücuda enerji sağlar. Genç sporcu için karbonhidratlar çok önemli yakıt kaynağı. Bu nedenle müsabaka öncesi mutlaka depolarını dolu tutmalı. Böylece müsabaka sırasında depoların boşalmasını engellemiş olurlar. Esmer pirinç, bulgur, makarna, tam tahıllı ekmek ve kahvaltılık gevrekler gibi tam tahıl ürünleri az işlem görmüşlerdir ve lif bakımından zengin besinler. Lifi n önemi çok büyük; lif kolesterol seviyesini düşürür, diyabet ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucu etki yaratır.

Müsabaka Günü
Müsabaka günlerinde çocuğunuzun iyi beslenmesi çok önemli. Ama müsabakadan iki saat önce yemeğini yemiş olmasına dikkat edin. Normal zamanlardaki beslenmesinden çok farklı besinler tüketmesin. Beslenme düzenini protein ve karbonhidratça zengin olarak ayarlayın. Çocuğunuz egzersizden 24 saat sonrasına kadar kas dokularını yeniden yapılandırır ve karbonhidrat depolarını yeniden doldurur. Bu nedenle müsabaka sonrası protein, karbonhidrat, yağ ve sıvı alımı önemli.

Ana ve ara öğün tavsiyeleri...
Fark Etmeden Diyet'in sindirim güçlüğü formülü
- Müsabaka günü genç sporcunun iyi beslenmesi gerekir.
- Kahvaltı düşük yağlı yoğurtla muz olabilir.
- Öğle yemeği düşük yağlı peynir ve domatesle hazırlanmış sandviç ya da sebzeli dürüm de olabilir.
- Akşam yemeğiyse ızgara tavuk, sebze veya domates soslu makarna ya da yağsız biftek beraberinde salata olarak düşünülebilir.
- Ara öğünlerde kuru üzüm, kuru kayısı gibi kuru meyveler veya taze meyveler tüketilebilir. 


motherandbaby

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI