Tatil aşkları beyni çok yoruyor

Vücudunuz dinlenirken beyniniz de dinlenebilir mi? Doç. Dr. Serdar Dağ beyni dinlendirmek için deniz kenarında, işlerden tamamen uzaklaşacağınız bir tatil öneriyor ve "Tatilde aşk aramayın! Beyni yoruyor" diyor

Bütün bir kış boyunca yorulan aslında vücudumuz değil, beynimiz... İşte bu görüşten yola çıkan nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ, tatilde beyni dinlendirmek için etkili tatil formülleri önerdi.

BEYİN TATİLDE DİNLENİR Mİ?
Yorulan beynin dinlenmesi için en iyi yol tatile çıkmaktır. Ancak beyin, amaca uygun bir tatil yapılırsa dinlenir. Bazen tatil süresince ertelenen işler yapılmaya çalışılır. Bu durum sadece beynimizi bir işten diğerine yönlendirmek ve onu daha fazla yormaktan başka bir işe yaramaz. Nasıl ki, bilgisayarımızda biriken e-postaları, hafıza dolduğunda temizlemek zorundaysak, tatili de sadece iş ortamından uzaklaşmak olarak algılamamalı ve bu süre içinde beynimizi işgal eden olumsuz düşünceleri de temizlemeye çalışmalıyız.

GÜNEŞ BEYNİ NASIL ETKİLER?
İnsanın ruh yapısı mevsimlerle yakından ilişkilidir. Güneşli havalarda, insana mutluluk ve heyecan veren maddeler daha çok salgılanır. Yoğun ve stresli bir iş temposundan sonra çıkılan tatilde güneşle denizin bir arada olması beynin dinlenmesi için fırsattır. Deniz ve güneş ikilisi sayesinde beyinden salgılanan hormonlar; insana huzur verir ve rahatlatır. Ayrıca seks dürtüsünü artırır ve beynimiz iş hayatının stresinden uzaklaşır, bozulan ruh hali düzelir.

TATİLDE NEDEN CİNSELLİK ARTAR?
Tatilde tüm düşünceler bir tarafa itilir. Beyin yalnızca dinlenmeye programlanmışsa rahat ortam, güneş, deniz ve temiz havanın etkisi ile seks dürtüsü artar, duygusal heyecan doruk noktasına çıkar. Cinsel isteğin artması ile tatilde daha fazla yapılan seks, beyin dolaşımını olumlu etkiler, zinde tutar, uzun yaşamı destekler ve stresi yok ederek vücudu rahatlatır. Tatil aşkları ise beyni yorar. Daima karşı tarafı düşünme ve beraber olma duygusu stres yaratır. Karşılık görmeyen duygular, bazen kişinin takıntı yapmasına neden olur. Takıntı ile oluşan uykusuzluk, sinir gibi belirtiler; kısa süreli tatili içinden çıkılmaz bir çile ortamına çevirir.

BESİNLER SAĞLIĞI NASIL ETKİLER?
Günümüzde kötü beslenmenin beyinde yaptığı tahribat ispatlanmıştır. Doğadaki meyveler, sebzeler, baharatlar ve hayvansal gıdalar bizleri daha sağlıklı ve mutlu kılmak içindir.
 

 

BEYİN İÇİN BU BESİNLERİ TÜKETİN!
B VİTAMİNİ:
Bu vitamin et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve cevizde vardır. Eksikliğinde, beyin ve beynin emirlerini uygulayan sinir sisteminde hasarlar oluşur. Özellikle orta yaşta, el ve ayaklarda yanma ve iğnelenme görülür.
E VİTAMİNİ: Havuç, ıspanak, çilek, ceviz, badem, domates, koyu yapraklı yeşil sebzeler, yer fıstığı ve bitkisel yağlarda bulunur. Eksikliğinde, dengesizlik, kuvvet kaybı, el ve ayaklarda duyu kusuru oluşur.
A VİTAMİNİ: Balık yağı, tereyağı, yumurta sarısı, havuç, patates ve kayısıda bulunur. Eksikliğinde görme bozukluğu oluşur.
D VİTAMİNİ: Karaciğer, balık, yumurta, tereyağı ve mantarda bulunur. Bu vitaminden vücudun faydalanabilmesi için, güneş ışığı gerekir. Eksikliğinde, eklem ağrıları, kaslarda kuvvet kaybı ve dengesizlik görülür.
KARBONHİDRATLAR: Unlu mamuller, baklagiller, patates, muz ve elma karbonhidrat bakımından zengindir. Ayrıca balık yağlarında Omega-6 bulunur. Bu yağlar bunamaya ve konsantrasyon bozukluğuna son derece iyi gelir.
PROTEİNLER: Vücutta protein depo edilmez. Bu yüzden orta yaşta yetersiz protein alımı hafızayı zayıflatır ve vücut direncini kırar.

OKULLARDA BEYNİN SOL LOBU GELİŞTİRİLİYOR
Her insanın belli bir beyin kapasitesi vardır. Bunu genetiği belirler. Fakat bu kapasitenin etkin kullanılması için yapılacak birçok şey vardır. Örneğin; bir arabanın göstergesi 180 kilometreyi gösteriyorsa 200 kilometre hız yapmak mümkün değildir. Fakat iyi bir araba; bakım ve dikkatli kullanımla son hıza çıkabilir.

AZ BİLGİMİZ VAR!
Son yıllardaki bunca gelişmelere rağmen beyin, hâlâ insan vücudunda en az bilgiye sahip olunan organdır. Yapılan çalışmalar ve uzmanlara göre birçok kişi, beyin potansiyelinin çok az bir kısmını kullanmaktadır. Maalesef okullardaki eğitim düzeniyle, beynin sadece sol tarafını geliştiren matematik, fen bilgisi ve Türkçe gibi derslere önem verilirken; beynin sağ tarafını geliştiren resim, müzik ve el sanatları gibi derslere pek fazla önem verilmez. Halbuki; tarihte başarılı insanlara bakıldığında bu kişiler bilerek veya bilmeyerek hem sağ hem de sol loblarını geliştirmiş kişilerdir. Başarılı insanlar, beynin her iki yarısını kullanabilen, gerektiğinde birinden diğerine geçebilen insanlardır.

 

 

İKİ LOBUN YARARI AYRI
Beynin sağ lobu duygular ve hayallerin etkisindedir. Beynin sol lobu ise gerçekçiliğe önem verir. Beyninin sadece sol lobu gelişen ve bu lobu iyi kullanan insanların, üretken düşünebilmeleri için sağ beynini de geliştirmeleri gerekir. Çünkü insanın üretkenlik kısmını sağ beyin sağlar. Sol beyni gelişmiş kişi, sağ beynini de geliştirirse beynin kapasitesi artar. Beyinde öğrenmenin sonu yoktur.

YETERLİ UYUMAYAN KİŞİ ZOR ÖĞRENİR

TV İZLEMEK TEMBELLEŞTİRİR
Kitap okumak sağ ve sol lobu beraber geliştirir. Çünkü kitap okurken sol tarafla takip edilen ve kavranan kavramlar beynin sağ tarafıyla hayal edilir. Televizyon izlemek sağ lobu pasif bırakır.

BULMACA ÇÖZMEK İYİDİR!
Sık sık bulmaca çözmek beyin için yapılacak en iyi egzersizdir.

ANLATMAK YETMEZ, GÖRÜN!
Okunan bilgilerin uygulamaya geçirilmesi ve görsel olarak görülmesi okullardaki deneyler sonucunda daha iyi anlaşılır.

RESİM SAĞ LOBU GELİŞTİRİR
Öğrencilikte ve çalışma hayatının içinde resim, müzik veya el işleriyle uğraşmak sağ lobu geliştirir.

UYKU BEYNİ GÜÇLENDİRİR
Bol bol spor yapmak, yeterli uyumak, beslenmeye özen göstermek ve özellikle spor beynin dinç ve güçlü kalmasını sağlar. Olumsuz düşünceleri yok ederek beynin daha kolay öğrenmesini sağlar.

SUYUN YARARINI ES GEÇMEYİN!
Su, vücudun diğer organları kadar beyin için de çok önemlidir. Özellikle orta ve ileri yaşta eksik su alımı, beyin fonksiyonlarını yavaşlatır, şuur bulanıklığı ve unutkanlığa neden olur. Bu durumdan etkilenmemek için günde 1.5 litre su içilmelidir.

ESRA TÜZÜN

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI