Tatilde ısırıkla gelen ölümcül riske dikkat

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre enfeksiyonların büyük bölümü sinek ve böcek ısırıklarıyla bulaşıyor. Tatilde bu hastalıkların griple karıştırılması yüzünden tedavide geç kalınıyor.

Okulların kapanmasıyla tatil planları da yapılmaya başlandı. Programında yurt içi ve yurt dışı tatil planı olanlar çok daha dikkatli olmalı. Çünkü Dünya Sağlık Örgütü'ne göre enfeksiyon hastalıkların yüzde 17'i enfekte sivrisinek, kene, kum sineği (tatarcık) gibi eklembacaklı omurgasızların sokması ya da ısırmasıyla bulaşıyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hande Aygün tek bir ısırıkla geçen bu hastalıkların gribal enfeksiyon zannedilerek çoğunlukla tedavide geç kalındığını belirterek öneri ve uyarılarda bulundu:

Yüksek ateşle başlıyor

- Sıtma: Dünyada ölüme en fazla sebep olan sivrisineklerin tek bir ısırığıyla bulaşan hastalıktır. Griple karışıtırılır ama ölümcüldür. Sıtmadan korunmak için koruyucu ilaçlar var. Tropikal bölgelerde tatil planları yapanlar bu koruyucu ilaçları gitmeden önce mutlaka almalı.

- Dengue Ateşi: Daha çok Güneydoğu Asya ve Afrika civarında görülür, yine sivrisinekle bulaşır. Dang humması; ani ateş ile başlayan, cilt döküntüsü ile takip eden akut ateşli bir hastalıktır. Tedavisi yoktur çoğunlukla iki-üç gün içinde kendiliğinden iyileşir.

Avrupa büyük tehlikede

- Chikungunya: Afrika ve Güney Asya'da Hint Okyanusuna kıyısı olan ülkelerde görülür. Virüsü kapanlarda, aylarca yüksek ateş ve eklem ağrıları görülmektedir. Hastalık yüzde 50 oranında ölümcüldür.

- Sarı Humma: Aşısı var. Güney Amerika ve diğer tropikal bölgelere giderken aşı yaptırılmalıdır.

- Lejmanya: Kum sineğinin (tatarcık) neden olduğu Türkiye'de de görülen bir hastalıktır. Cilt üzerinde yaralara neden olur.

- Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Vücuda kene tutunması ile bulaşır. Mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir. Kırsal alandan, orman ve tarladan dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığına bakılmalı

EVDE DURGUN SU TUTMAYIN

- Pencerelerinize sineklik taktırın.

- Dışarı çıkarken tüm vücudunuza sinek spreyi kullanın.

- Sarı hummaya karşı aşılanın.

- Açık renkli uzun kollu gömlek ve pantolonlar giyin.

- Böcek ilacı uygulanmış perdelerin altında uyuyun.

- Eski kovalar, saksılar ya da kullanılmış lastikler gibi sivrisineklerin çoğaldığı ve yerleştiği mekanlarda durgun su tutmayın.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI