Toplum sağlığı olarak yaşlılıkta bakım süreci

YAŞLILAR, dinlenme durumunda normal işlevlerini sürdürseler de kolay hastalanırlar, sıcak soğuk değişikliklerini zor tolere ederler, ilaç reaksiyonları çabuk ve şiddetli olur

YAŞLILAR, dinlenme durumunda normal işlevlerini sürdürseler de kolay hastalanırlar, sıcak soğuk değişikliklerini zor tolere ederler, ilaç reaksiyonları çabuk ve şiddetli olur

Çeşitli damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği diş sağlığı bozukluğu gibi orta yaşın hastalıkları devam etmekte iken, ileri yaşta ortaya çıkan üriner sistem, eklem kısıtlıkları ve demans gibi hastalıklarla birlikte sürekli sağlık kontrollerinin gerektiği, yaşamın en yoğun sağlık hizmetlerinin alındığı bu dönem günümüzde 65 yaşından sonra 20-30 yıl sürmektedir.

Yaşlılığın getirdiği fonksiyonel kayıplar, hastalıklardan kaynaklanan kayıplar, doğuştan ve ya sonradan meydana gelen sakatlık ve ya özürlülüklerden dolayı yaşlıların hayatını idame ettirmede temel gereksinimleri için kurumsal anlamda oluşturulan gündüz-gece kalmalı bakımevlerinden yararlanılması planlanmalıdır.

AİLEYAPISI

Gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi gelişmiş ülkelerde de bakım öncelikle eş ve çocuklar tarafından sağlanmaktadır. Bakım verenlerin yüzde 70-80’i kadınlar, kızlar ve gelinlerdir. Sanayi toplumuna geçişle aile yapısının değişip çekirdek aile modelinde her iki eşinde çalışması yaşlıların bakılmasında aileye ekonomik ve sosyal bir sorun olmaktadır. Eğer mümkünse çoğu kez iş bırakılmakta ya da eve bir bakıcı aranmaktadır. Bakıcıların çoğu eğitimsiz olduğu için bu durum başta güvenlik olmak üzere yeni sorunlar getirmektedir. Sık sık bakıcın değişimi hastanın üzerinde olumsuz etkiler ortaya çıkarmakta, aile ekonomik ve psikolojik tahribata uğramakta hatta programlanmış tedaviler bile bozulmaktadır. Bakım veren kişinin ruhsal ve ya fiziksel hastalığı ya da hasta için evde yeterli güvenlik ve sağlık hizmeti oluşturulamaması nedeniyle dışarıdan yardım alma süreci başlamaktadır.

İzmir, Türkiye’de en çok emekli göçü alan şehrimizidir. İleri yaşta ortaya çıkan hastalıkların başında gelen Alzheimer hastalığı da İzmir’de yaşlısı olan ailelerin çok ciddi sorunu haline gelmiştir.

BAKIM PROGRAMLARI

Alzheimer hastalığı öncelikle 60 yaş üzeri bireyleri etkiler. Zaman içerisinde bellek kapasiteleri azalır. Mantıklı düşünme, iletişim kurma yetenekleri giderek bozulur. Hastalık kişilik değişikliği yapar. İleri aşamada hastalar basit günlük işlerini dahi yapamaz ve kendi bakımlarını gerçekleştiremez olurlar. Hastalığın seyri 8-10 yıldır. Belli bir konuda hizmetlerin oluşturulmasının koşulu tüketicinin (toplumun) bu yoldaki talebinin oluşturulmasıdır. Ülkeyi yönetenleri ve yerel yönetimleri yaşlılık sorunlarını etkili bir biçimde ele alamaya çözümler getirmeye zorlayacak olanda bu taleptir. Bu talebi oluşturmak ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla Alzheimer Derneği İzmir Şubesi olarak dernek aktivitelerimizi gönüllülük ilkesi ile bilgi, beceri ve enerjisini bir şeyleri sadece eleştirmek yerine bu dünyayı birazcık daha yaşanır kılmak adına çalışmalarımıza destek veren üyelerimizle gerçekleştiriyoruz.

İzmir’de yaşayan kısmi ya da tam bakım ve sağlık hizmeti alarak hayatını idame ettiren yaşlı ve Alzheimer hastaları ile bu kişilere bakım veren ailelerin yaşam kalitelerinin arttırılması ve toplum sağlığı açısından ekonomik ve sosyal tahribatı azaltmak için: Gündüz bakım, kısa ve uzun süreli yatılı bakım programları içeren bir merkez oluşturmak üzere ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yapmak istiyoruz.

Aysel GÜRSOY

Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı

 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI