Türk aşısı obeziteyi bitirecek

Dünyanın da problemi olan 'aşırı kilo'ya Türk doktorları çare buldu.

Dünyanın en büyük sağlık sorunu haline gelen obezitenin aşıyla tedavi edilebildiği ispatlandı. "Adenovirüs" türünün obeziteye yol açtığı sonucundan yola çıkan Türk doktorlar, "adeno 36" virüslerine karşı aşı geliştirdi. Hayvanlar üzerinde yapılan denemelerde elde edilen sonuçlar olumlu bulundu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, "Geliştirdiğimiz aşıyı bir gruba enjekte ettik. Aşılı grupta karaciğer ve karın bölgesinde yağ birikiminin, diğer gruptan çok az olduğunu veya hiç olmadığını gözlemledik. Bu da bize aşının çok etkili ve adeno 36'ya bağlı obezitenin önlenmesinde çok önemli bir aşama olduğunu düşündürdü" diye konuştu.

Prof. Dr. Şanlıdağ, araştırmanın dünyada ilk olması ve global bir hastalık olan obeziteyle mücadelede bir tedavi seçeneği olabileceğini göstermesi açısından büyük öneme sahip bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Şanlıdağ, obezitenin Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgın olarak tanımlandığını ve çeşitli mikropların obeziteyle ilişkisi olabileceği görüşünü gündeme getirdiğini kaydetti. Şanlıdağ'ın çalışma grubunda yer alan Prof. Dr. Seda Vatansever geliştirdikleri aşının obeziteyi azalttığı deneysel yöntemlerle ispatlandı. Aşı, dünyadaki bilimsel yayınlarda da yer buldu" ifadelerini kullandı.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI