Türk Dişhekimleri Birliği'nden açıklama

ANKARA (İHA) - Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, Sağlık Bakanlığı'nın, dişhekimliği alanında ve tıp hizmetlerinde verilen hizmetlerin tıbbi uygunluk kriterlerine göre henüz değerlendirme çalışmalarına başlayamadığını savunarak

ANKARA (İHA) - Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, Sağlık Bakanlığı'nın, dişhekimliği alanında ve tıp hizmetlerinde verilen hizmetlerin tıbbi uygunluk kriterlerine göre henüz değerlendirme çalışmalarına başlayamadığını savunarak, "Sağlık hizmetlerinde kalite önemsenmelidir" dedi.

Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin görüşülmesi sırasında, Bakan Recep Akdağ'ın dişhekimliği hizmetleri ile ilgili sorulara verdiği cevapların dişhekimliği mesleği açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Şöyle ki; Sağlık Bakanlığı kurumlarında verilen dişhekimliği hizmetlerinin geçmiş yıllara göre arttığı bir gerçektir. Bunun birçok nedeni vardır. Bu nedenleri; dişhekimi istihdamının artması, full time çalışmaya geçen dişhekimlerinin sayısının artması, altyapı ve teknik donanımın iyileştirilmesi ve döner sermayeden yararlanmak isteyen dişhekimlerinin gösterdiği çabalar olarak ifade edebiliriz" ifadelerini kullandı.

Sağlık hizmetlerinde, hizmetin niceliğinden daha çok niteliğinin, yani yapılan işlemlerin tıbbi kurallara uygunluğunun önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki Sağlık Bakanlığı, dişhekimliği alanında ve tıp hizmetlerinde verilen hizmetlerin çıktılarını, tıbbi uygunluk kriterlerine göre henüz değerlendirme çalışmalarına başlayamamıştır. Ayrıca Sağlık Bakanlığı kurumlarında verilen dişhekimliği hizmetlerinin toplumun dişhekimliği hizmetlerine olan talebi karşılamadığı, karşılamayacağı bir gerçektir. Sağlık Bakanlığı kurumlarında yapılan 3 milyon 'dolgu', toplumun ihtiyacının yüzde 1.2'si kadarıdır. Halkımızın diş ve diş eti hastalıklarının tedavi talebinin karşılanmasının yolu, başta muayenehaneler olmak üzere özel sağlık kuruluşlarından hizmet alınması ile olanaklıdır. Hükümet dişhekimliği hizmetleri dışında her türlü sağlık hizmetini özel kuruluşlardan alırken, dişhekimliği hizmetlerini kapsam dışında tutma yaklaşımı; diş ve diş eti hastalıklarını bir sağlık sorunu olarak görmediğini ya da önemsemediğini göstermektedir. Avrupa kıtasının tüm ülkelerinde, dişhekimliği hizmetleri kamu sağlık sistemi içerisindedir. Tanımlanmış tedaviler, hem kamu kuruluşları hem de dişhekimliği muayeneleri tarafından verilmektedir. Dişhekimliği hizmetlerinin kalitesi ancak hizmetin ve bilginin 'rekabeti' ile mümkündür. Halkın sadece Sağlık Bakanlığı kuruluşlarından hizmet almak zorunda bırakılması, hizmetin kalitesi açısından sorun olmaya devam edecek ve ayrıca halkın çoğunluğunun hizmet alamaması sonucunu doğuracaktır."

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI