Türk kanser hastaları KOBAY MI OLACAK?

Eski Bakan Durmuş, umudu tükenen kanser hastalarını ABD’deki merkezin kabul ettiğini açıkladı. İÜ’den Topuz ise, bunun bir cinayet olacağını söyledi.

Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş’un, TBMM Kanser Araştırma Komisyonu olarak ABD’ye yaptıkları gezide ziyaret ettikleri International Institutes of Health isimli enstitünün, umudu tükenen kanser hastalarını, gönüllü olmaları halinde kabul ettikleri açıklaması ‘Türk kanser hastaları kobay mı olacak?’ tartışmasına sebep oldu.
Komisyon üyeleriyle Washington’daki Kanser Araştırma Merkezi’ni ziyaret ettiklerini anlatan Durmuş, şunları söyledi:

Ruhsatsız ilaçlar

“Burada bize gösterdikleri şey şu. Her türlü kanser tedavisini denemiş ama sonuç alamamış, terminal safhaya gelmiş hastaları oraya yatırıyorlar, tümör örneğinden genetik materyali alıyorlar ve inceliyorlar. Genetim mutasyon varsa o şahısta, o genetim mutasyona uğramış dokuya özgü ya bir ilaç üretiyorlar ya da monoklonol antikor dediğimiz protein parçacıkları üretiyorlar. Tedavide ya bu proteinleri ya da genetik materyalle ürettikleri, henüz ruhsat almamış numaralı ilaçları kullanıyorlar.”
İÜ Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erkan Topuz ise bu seviyedeki hastada zaten ilaçların denendiğini belirterek, Amerika’ya yollamanın cinayet olacağını kaydetti.

‘Macera olur’

Hastaya ülke içinde yapılacak destek tedavisinin umulmayacak kadar etkili olabileceğini kaydeden Topuz, yatalak hastayı uçağa bindirip Amerika’ya yollamanın yanlış olacağını belirterek, “Çünkü orada yeni baştan tetkikler yapılacak. Büyük bir zaman kaybı olacak. Bence bu hastaya zarar getirecektir. Türkiye’de çok önemli merkezler var. Buraya macera aramak isteyenler gidebilir” dedi.
Prof. Dr. Cumali Aktolun da hekimlerin çok dikkatli olması gerektiğini belirterek, formlarla uyarılması gereken hastalara, tedavinin faydalı olmayacağının söylenmesi gerektiğini vurguladı.

Manşetler