Türkiye'de D vitamini eksikliği var"

Kemer'de bir otelde düzenlenen 26. Ulusal Dermotoloji Kongresi'nde gazetecilere açıklama yapan Doç Dr. Göncü, D vitamininin vücudun bütün sistemleri üzerinde önemli bir molekül olduğunu söyledi.

Kemer'de bir otelde düzenlenen 26. Ulusal Dermotoloji Kongresi'nde gazetecilere açıklama yapan Doç Dr. Göncü, D vitamininin vücudun bütün sistemleri üzerinde önemli bir molekül olduğunu söyledi.

D vitamininin yağda çözünen vitaminler kapsamına girdiğini belirterek, D vitaminin bağışıklık, kanser oluşumu, kemik gelişimi, vücuttaki kalsiyumun tutumu ve anti mikrobiyel üzerinde etkileri olduğunu kaydetti.

Göncü, D vitamini eksikliğinin önemli bir konu olarak gündeme geldiğini ifade ederek, "Türkiye'de D vitamini eksikliği belirlenmiş durumda. Vücuttaki düzeyin 50 mikrogramın üzerinde olması gerekiyor ama genellikle 15-20 düzeylerinde. Yani fonksiyon görmesi için yetersiz" dedi.

D vitamini için günde 15 dakika güneş altında kalmak yeterli

D vitamininin gıdalardan da alınabileceğini ifade eden Göncü, "Özellikle yumurta sarısı, mantar ve balık yağında bulunuyor. Ama gıdalarla almamız biraz zor. Güneş ise deriden D vitaminini sağlıyor ama uzun süre güneş altında kalındığı zaman bu sentez duruyor. Yani vücut fazlasını sentezleyemiyor. D vitamininin etkili olması için günde 15 dakika ön kol ve bacaklardan güneş alınması yeterli. Saatlerce güneş altında yatmak gerekmiyor. Saatlerce güneş altında yatmak deri kanserini tetikliyor. Aslında bu vitamini alınacak en iyi kaynak D vitamini takviyeleri. Türkiye'de genelde düşük olduğu için bu saptamentlerin alınması daha faydalı olacaktır" diye konuştu.

Fazla güneş böbrek taşına neden olabiliyor

Göncü, çok güneşli bölgelerde bile D vitamini eksikliğinin olabildiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Bunun Türk popülasyonunda bir enzim defekti ya da bağırsaklarda eminim eksikliği ile ilgili olabileceği söyleniyor. D vitamininin fazlası böbreklerde taşa neden olabiliyor. Onun için D vitaminim eksik diye sürekli takviye almak da doğru değil. Türkiye'de bazı bölgelerde yapılan çalışmalarda yüzde 80'lere varan D vitamini eksiklikliği olduğu bildiriliyor. Bunun için destek programları gerekebilir. Özellikle karaciğer ve böbrek yetmezliği, gebelerde ve yeni doğan bebeklerde D vitamini eksikliği olabiliyor. Risk taşıyanlar D vitamini eksikliğini ölçtürmesi gerekir. Bunu da senede bir kez kış aylarında ölçüm yapılabilir."

 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI