Üç boyutlu teknoloji ile kişiye özel radyoterapi

Kanserde tümörün yerinin üç boyutlu olarak saptanmasını sağlayan yeni teknolojiyle kişiye özel radyoterapi yapılmaya başlandı. Tedavi sayesinde sağlıklı dokulara en az zarar verilerek tümör öldürülüyor.

Teknolojinin sunduğu yeni imkanlar sayesinde, dünya çapında kanser tedavisinde çarpıcı değişiklerin olduğunu ifade eden Centre Hospitalier Universitaire Vaudois'den Prof. Dr. Mahmut Özşahin, 'Tümörün yerini üç boyutlu olarak saptanmasını sağlayan görüntüleme teknolojisi sayesinde kişiye özel radyoterapi yapılmaya başlandı. Bu sayede sağlıklı dokulara en az zarar verilerek tümör öldürülüyor. Tedavide büyük başarı oranlarına ulaşıldığı klinik bulgularla saptandı. Ayrıca bu yöntemle hasta daha az acı çekiyor' diye konuştu.

Özşahin, 'Bu tedavinin temsilcisi olarak görülen Helikal Tomoterapi tekniği ile, tedavi boyunca her aşamada görerek ve gerekirse tedavi planını otomatik olarak adapte edip adeta hedefini ve koordinatlarını bilen güdümlü bir füze mantığıyla sağlaması çeşitli klinik bulgularla desteklendi' diye konuştu.

İYİLEŞME ORANI ARTTI

Fransa Lille'de bulunan Centre Oscar Lambert'den Prof. Dr. Eric Lartigau da, geçmiş yıllarda tedavi edilme oranları düşük olan bazı belli başlı kanser tiplerinin Tomoterapi gibi radyoterapide çığır açan üstün teknolojilerin ortaya çıkmasıyla iyileşme oranlarının arttığını vurguladı. Prof. Lartigau, 'Radyoterapi sırasında birçok hastada, kilo kaybı veya tümör olan organın yapısı ve çalışma prensibi nedeniyle, tümörün yeri günlük olarak değişebiliyor. Günlük görüntüleme sayesinde, yapılan tedavi planları da günlük olarak değiştirilebiliyor. Bu olmazsa hasta sağlıklı dokunun ışınına maruz kalabiliyor. Hastalar gereğinden fazla acı çekiyor' şeklinde konuştu.

Kompleks tedaviler

Prof. Lartigau'nun kendi kliniğine yeni edindiği ve adına 'Pink Tomo' koyduğu Pembe Tomoterapi manasına gelen Tomo H serisinden bahsetti. Cihaza Pink Tomo adını vermelerinin sebebini ise merkezlerindeki meme kanseri ışınlamaları yapılacak kadınların IG-IMRT tekniğiyle bu cihazda ışınlanacağını için böyle bir uygulama yaptıklarını açıkladı. Lartigau, meme tedavilerinin sanıldığından daha kompleks tedaviler olduğunu ve ileride çıkabilecek kalp rahatsızlıklarının önünü açtığını vurguladı. Lartigau, meme tümörü olan hastaların 'Pink Tomo'larında ışınlanabileceğine karar verdiklerini söyledi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI