Üniversite sağlık çalışanlarına şok!

Üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarının döner sermayeden ek ödeme alması ortadan kaldırıldı.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen YÖK Kanunu ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarının döner sermayeden ek ödeme alması ortadan kaldırıldı.

Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay ERÖZGÜN, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün söz konusu yasal düzenlemeyi veto etmesini isteyerek ” Cumhurbaşkanımız siyasi iradenin sehvenlerine dur demelidir” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 31.03.2011 tarihli Genel Kurulunda apar topar kabul edilen 6218 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 5 inci maddesi ile üniversitelerde görev yapan on binlerce sağlık personeli adeta şok oldu.

Söz konusu düzenleme ile üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık personeline döner sermayeden ek ödeme yapılması ortadan kaldırıldı.

Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay ERÖZGÜN, Üniversite hastanelerinde çalışan sağlık personelinin sevinemeden üzüldüklerini belirterek, “siyasi irade bir düzenlemede sağlık çalışanlarını sevindirirken başka bir düzenlemeyle üzdü bu anlaşılabilir bir tutum değil” dedi.

CUMHURBAŞKANI’NA ÇAĞRI

Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay ERÖZGÜN, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün üniversite hastanelerinde döner sermaye ek ödemesi ile birlikte ek ödemede verilmesini engelleyen kanunu onaylamayarak siyasi iradenin sehvenlerine dur demesini istedi.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3. maddesi 3. fıkrası dayanak gösterilerek bu kararnamenin kapsamına giren ve üniversitelerde görev yapan on binlerce sağlık personeline ek ödeme yapılmadığını kaydeden ERÖZGÜN, 3 Mart 2011 Tarihinde yürürlüğe giren ÖSYM Kanunu ile Üniversite hastanelerinde görevli personele döner sermaye ek ödemesinin yanında ek ödeme yapılmasının da yolunun açıldığını vurgulayarak bazı Üniversitelerde bu ödemelerin sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandığını, ancak yeni düzenleme ile bu imkanın ortadan kaldırıldığını vurguladı.

VERİLMİŞ HAKLAR GERİ ALINDI

ERÖZGÜN bu düzenlemeye rağmen, TBMM'nin 31.03.2011 tarihli Genel Kurulunda apar topar kabul edilen 6218 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 5 inci maddesi ile üniversitelerde görev yapan on binlerce sağlık personelini yakından ilgilendiren bir konuda aleyhe bir düzenlemeye yer verildiği; söz konusu düzenleme ile kazanılmış hak teşkil eden bir uygulamaya son verildiği ve personelin ek ödeme hakkının elinden alındığını belirtti.

Bu düzenlemeyle, ilgili Kanunun 6'ıncı maddesinde hukukun genel ilkelerine aykırı bir şekilde kanun hükmünün geçmişe yönelik uygulanacak olması ile de bir hukuk cinayeti işlendiğini belirten ERÖZGÜN, “bu düzenlemeyle sağlık çalışanları bir kez daha mağdur edilmiştir” dedi.

ANAYASA’YA AYKIRI

Düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan ERÖZGÜN, Üniversite Hastanesi çalışanlarını mağdur eden, kazanılmış haklarını elinden alan Kanunun düzenlemeyi içeren maddelerinin Sayın Cumhurbaşkanımız onaylamayarak siyasi iradenin sehvenlerine dur demesi gerektiğini belirtti.

ERÖZGÜN,”yoksulluk sınırının altında bir ücretle çalıştırılan sağlık çalışanları açlık sınırının altına itilmek isteniyorsa çalışanların bunu bilmek haklarıdır. 12 Haziran’da sağlık çalışanlarına bu hakkı reva görenler 13 Haziran’da nerde hata yaptık diye düşünmek istemiyorlarsa bir an önce bu haksızlığı durdurmalıdırlar. Çalışanları açlığa mahkûm etmek hiç kimseye fayda sağlamaz zulümle hiçbir irade iktidarını devam ettiremez” diye konuştu.

Tüm Sağlık-Sen

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI