Uzmanından dirsekte sinir sıkışmasına ilişkin değerlendirmede

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras:

"Çalışma şartları, hobi aktiviteleri veya alışkanlıklar nedeniyle dirseğini uzun süre bükülü durumda tutan kişilerde bu sinir dirsek kanalında basıya uğrar. Eğer bu durum uzun süre devam ederse zamanla sinirde zedelenme meydana gelir"

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, "Özellikle masa başı çalışanlarda, yoğun klavye veya maus kullananlarda sıklıkla görülmeye başlanan bu rahatsızlık (dirsekte sinir sıkışması) tedavi edilmezse ciddi bir sağlık sorununa yol açabilir.". değerlendirmesinde bulundu.

Üsküdar Üniversitesinden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Nihal Özaras, elin dördüncü yani yüzük parmağı ve beşinci parmağı olan serçe parmakta ağrı, uyuşma gibi şikayetlerin olması halinde “Kübital Tünel Sendromu” yani dirsekte sinir sıkışması olabileceğini ifade etti.

Dirsekte sinir sıkışmasının dirseğin uzun süre bükülü olarak kalmasından kaynaklandığını belirten Özaras, "Dirseğin arka kısmında yer alan bir kanaldan ulnar sinir adı verilen bir sinir geçmektedir. Çalışma şartları, hobi aktiviteleri veya alışkanlıklar nedeniyle dirseğini uzun süre bükülü durumda tutan kişilerde bu sinir dirsek kanalında basıya uğrar. Eğer bu durum uzun süre devam ederse zamanla sinirde zedelenme meydana gelir." açıklamasını yaptı.

Özaras, “İlk başlarda sadece dördüncü ve beşinci parmaklarda duyu kaybı, uyuşma, ağrı gibi şikayetlerle karşımıza çıkan kübital tünel sendromu, erken dönemde tedavi edilmezse elde güçsüzlük; düğme ilikleme, şişe kapağı açma gibi motor becerilerde ve kavramada bozukluk gibi önemli klinik tablolara neden olur.” uyarısında bulundu.

Tanı için hastalığın hikayesi (anamnez) ve muayenenin çoğu zaman yeterli olduğuna işaret eden Özaras, "Ancak basının şiddetini değerlendirmek için EMG tetkiki de bazen gerekli olur." ifadelerini kullandı.

Özaras, tedavi sürecinde hastanın hastalık ve kaçınması gereken durumlar hakkında bilgilendirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Dirseğin bükülmesini engelleyecek splintler; sinirin kanal içindeki basısını azaltacak ilaç ve fizik tedavi yöntemlerinin kullanılması tedavinin diğer basamaklarıdır. Bunlara rağmen düzelmeyen ve ciddi düzeyde basıya maruz kalan olgularda cerrahi olarak basının kaldırılması önerilir."

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI